Study for Sure with us - Sample Question Papers and Study Notes of PSC and Other Exams


Exams »Ktet »Sample Questions »Ktet category 1 psychology questions answers October 2015

Ktet category 1 psychology questions answers October 2015

Submitted By Nimi Sunil on 23 April 2017

Select the appropriate one:

1.The graph is a learning curve, which shows the progress of learning of an individual from Class I to Class X. The graph is drawn with time on the X-axis and rate of learning on the y-axis.
How will you interpret the learning of the individual?


(A) There is step by step acceleration in the learning
(B) The learning of the individual is steady
(C) In the beginning there is acceleration in learning, but later there is decline
(D) There is complete decline in the learning of the individual
Ans. In the beginning there is acceleration in learning, but later there is decline
2. Kiran is very much afraid of dogs. His parents always tell him to 'beware of dogs'. Even in the absence of dogs, his friends will upset him by ,saying, 'Kiran, a dog is coming,. Then Kiran become nervous and frightened. This is an example of :
(A) Semantic generalization
(B) Episodic memory
(C) Sensory Pre-conditioning
(D) Temporal conditioning
Ans. Semantic generalization
3. Femina teacher after initial discussion in the class lead the students to the garden. Students observed each and every plant and noted the peculiarities and differences through discussion. This is done by the teacher as a part of approach to learning followed now in Kerala. The approach followed now is:
(A) Process oriented approach
(B) Activity based approach
(C) Outcome focused approach
(D) Out come focused, process oriented, activity based approach
Ans. Out come focused, process oriented, activity based approach
4. In your class, a student is partially hearing impaired. She can not follow the teacher very well. What action will you take to tackle the situation?
(A) The parent will be informed to send her to a special school
(B) The group leader of the class may be given direction to help her
(C) The help of resource teacher may be made available
(D) Seat may be given in the front row of the class and regular help may be arranged from group leader and the resource teacher
Ans. Seat may be given in the front row of the class and regular help may be arranged from group leader and the resource teacher
5. Leena is a bright student. For the last two weeks she seems to be gloomy. She is inattentive in class. Her responses are few. Leena is facing some problems that need to be addressed by the teacher. These types of observations and remarks are to be noted by the teacher in:
(A) The teaching note of the teacher
(B) The cumulative record
(C) The anecdotal record
(D) The personal diary of the teacher
Ans. The anecdotal record
6. Shabari always do the works and problems all on a sudden which is given by the teacher. After that he will try to irritate his classmates and this becomes a problem in the class. This case shows that:
(A) Shabari is a problem child, he need to be punished
(B) The works given by the teacher is not appropriate to fullfil the needs of Shabari
(C) The problem may be reported to the Head of School and the parents
(D) Shabari may be given proper counseling
Ans. The works given by the teacher is not appropriate to fulfill the needs of Shabari
7. Which one is not an important factor of creativity?

(A) Originality
(B) Fluency
(C) Discipline
(D) Flexibility
Ans. Discipline

8. Identify the correct hierarchy of basic human needs proposed by A.H. Maslow.
(A) Physiological, love &. belonging, safety, self esteem, cognitive, aesthetic and self actualisation
(B) Physiological, Safety, love & belonging, Self esteem, Cognitive, aesthetic & Self actualisation
(C) Physiological, Safety, love & belonging, cognitive, aesthetic, self esteem & self actualisation
(D) Physiological, Safety, Self esteem, aesthetic, love & belonging, cognitive and self actualisation
Ans. Physiological, Safety, love & belonging, Self esteem, Cognitive, aesthetic & Self actualisation

9. Salma teacher always provided experience for auditory learning, visual learning, learning by doing and experiential learning in the class room. Varieties of such experiences are provided by the teacher for :
(A) Catering the individual needs of every children in the class
(B) Tackling the individual difference of children
(C) Catering the individual needs and tackling the individual difference of children
(D) Getting good scores for the children
Ans. Catering the individual needs and tackling the individual difference of children
10. Which of the following intelligence gives one the ability to manipulate and create mental images in order to solve Problems and is not limited to visual domains?
A) Spatial Intelligence
(B) Linguistic Intelligence
(C) Musical Intelligence
(D) Bodily-Kinesthetic Intelligence
Ans. Spatial Intelligence
11. Arun was observing the plants to name the different parts of a plant. He was able to name 'leaf' and 'stem' which was visible. Gopu, who was watching this, helped him to find all the other parts of a plant by picking another plant. Such experiences need to be promoted in the learning process was proposed by:
(A) Bruner
(B) Vygotsky
(C) Skinner
(D) Chomsky
Ans. Vygotsky
12. Which of the following are the areas of cognitive development proposed by Jerome S. Bruner?
(A) Enactive stage, Iconic stage & Symbolic stage
(B) Enactive stage, Application stage & Symbolic stage
(C) Enactive stage, Iconic stage & Application stage
(D) Enactive stage, reflective stage & application stage
Ans. Enactive stage, Iconic stage & Symbolic stage
13. The International Act formulated for protecting the rights and developments of Children with special needs.
(A) Persons with Disabilities Act
(B) United Nations Education Service for Disability
(C) United Nations Convention on the Rights of the person with Disability
(D) United Nations International Convention on Education for Disabled
Ans. United Nations Convention on the Rights of the person with Disability
14. The purpose of Learner as in schools is for:
(i) Summative and formative assessment of learner
(ii) Diagnostic assessment and remedial teaching
(iii) Ensuring readiness to learn
(iv) Giving punishment to children
Choose the correct answer from the following:
(A) (i) onty
(B) (i) & (ii) only
(C) (i), (ii), (iii) & (iv)
(D) (i), (ii), (iii) only
Ans. (D) (i), (ii), (iii) only
15. The physical movement and the stability in the movement of a person is due to the working of which part of the brain?
(A) Cerebrum
(B) Thalamus
(C) Cerebellum
(D) Hypothalamus
Ans. Cerebellum
16. The distinction between classical and operant conditioning hinges upon:
(A) The nature of the response
(B) The source of reinforcement
(C) Both the nature of response and the source of reinforcement
(D) Nature of response, source of reinforcement & time factor
Ans. Both the nature of response and the source of reinforcement
17. 'Moral reasoning, proposed by Kohlberg is:
(A) The thinking process involved in judgments about questions of what and when
(B) The thinking process involved in judgments about questions of right and wrong
(C) The thinking process involved in judgments about questions of values and attitudes
(D) The thinking process involved in judgments about questions of who and why
Ans. The thinking process involved in judgments about questions of right and wrong
18. Teacher started the discussion of 2x7 = 14 for obtaining the division facts. Anju was able to reverse the operation as 14 /2 = 7 and 14 /7 =2. Name the developmental stage connected with this ability proposed by Piaget.
(A) Sensory - motor stage
(B) Formal operational stage
(C) Pre-operational stage
(D) Concrete operational stage
Ans. Concrete operational stage
19. Intelligent Quotient (IQ) high, when:
(A) Mental age is greater than chronological age
(B) Mental age is less than chronological age
(C) Menral age is equal to chronological age
(D) The difference between Mental age and chronological age is one
Ans. Mental age is greater than chronological age
20. While reading, Adarsh skip some words, some times he will be never mind about full stop and in some cases he may even omit one or two lines. Name the learning disability that Adarsh possess:
(A) Listening disability
(B) Dysnomia
(C) Dyspraxia
(D) Dyslexia
Ans. Dyslexia
21. The development in an individual happens:
(A) From pre-childhood to adolescence
(B) From infancy stage till death
(C) From prenatal stage till death
(D) From prenatal stage till adolescence
Ans. From prenatal stage till death
22. A. person self consciously examining his or her mental processes, becoming aware of the problems and adjusting accordingly in order to improve effectiveness is called:
(A) Self actualisation
(B) Meta cognition
(C) Association
(D) Deductive thinking
Ans. Meta cognition
23. The grading system that is followed now at the lower primary schools of Kerala:
(A) Five point absolute grading
(B) Five point relative grading
(C) Five point direct grading
(D) Four point direct grading
Ans. Five point direct grading
24. Bindu teacher decided to investigate the general interest and involvement of the students of her class in learning the subject Mathematics. She decided to observe the students for one week with the help of another teacher while the class is going on. Why did the teacher select observation as the tool?
(A) The attention, perception and sensation of students can be investigated through observation
(B) Observation will give a first hand information
(C) Observation can be done within a short span of time by any body
(D) Observation is the only tool to investigate this problem
Ans. The attention, perception and sensation of students can be investigated through observation
25. Schools Cater emotion development among learners through:
(A) Creating situations of adjustment with environment
(B) Providing guidance & Counseling
(C) Removal of frustrations
(D) All the above
Ans. All the above
26. Which of the following is not a hereditary factor in the development of Personality?
(A) Efficiency
(B) Sensory discrimination
(C) Speed of reaction
(D) Attitude
Ans. Attitude
27. There is an innate tendency in every child to learn the language. There is a Language Acquisition Device (LAD) in every child. This concept of language development was put forward by:
(A) Skinner
(B) Vygotsky
(C) Chomsky
(D) Gardner
Ans. Chomsky
28. Which is the most suitable method to increase socialization among children?
(A) Give a lecture to the learners every day for 5 minutes on need for socialization
(B) Give regular chance to work in small groups and change the group members periodically
(C) Conduct a seminar on Socialisation
(D) Enroll as a member of National Service Scheme
Ans. Give regular chance to work in small groups and change the group members periodically
29. Remya is a bright student. Whenever she begins her studies at home, her parents will praise her. As a result, she no longer studies at home. This is an example of which type of contingency?
(A) Negative Reinforcement
(B) Negative Punishment
(C) Positive Reinforcement
(D) Positive Punishment
Ans. Positive Punishment
30. Which of the following is a stage of Kohlberg's Moral development?
(A) Interpersonal relationships
(B) Individualism & exchange
(C) Universal principles
(D) Social Contract & Social rights
Ans. Social Contract & Social rights

Previous73/124Next

Tags

Ktet Question Paper, Ktet Psychology questions, KTET Previous Year Question Papers with Answers,Ktet category 1 psychology questions answers October 2015,Ktet category 1 psychology questions answers October 2015,Kerala TET (KTET) Exams, Ktet category 1 psychology questions answers October 2015-Kerala TET (KTET) Exams

©Copy Right 2019 study4sure.com