Study for Sure Logo


Exams »Ktet »Sample Questions »Ktet Category 2 Psychology Questions Answers November 2016

Ktet Category 2 Psychology Questions Answers November 2016

Submitted By Nimi Sunil on 23 April 2017

1. According to Piaget, children develop abstract and logical thinking ability during-----
a) Sensory motor stage
b) Preoperational stage
c) Concrete operational stage
d) Formal operational stage
Ans. Formal operational stage
2. Which of the following statement best describes new approach to assessment
a) Assessment should be done after completing a unit
b) Assessment should be integrated with the instructional process
c) Assessment should be done only by teachers who are specially trained in the area of assessment
d) None of these
Ans. Assessment should be integrated with the instructional process

3. Which of the following technique is used for the education of children with special needs?
a) Technological approach
b) Multisensory approach
c) Individualized instructional approach
d) All the above
Ans. All the above

4.Which of the following is the final stage of psycho social development as proposed by Erick Erickson?
a) Autonomy vs. Shame
b) Trust vs. Mistrust
c) Ego Integrity vs. Despair
d) Identity formation vs. Identity Confusion
Ans. Ego Integrity vs. Despair

5. Swati couldn't find the correct answer to the mathematics puzzle, teacher had given in the class. But the problem was still in her mind even after she reached home. Then all of a sudden, she got the problem solving strategy and found out the correct answer. To which of the following this can be related?
a) Trial and error learning
b) Observation learning
c) Insight learning
d) Repetitive learning
Ans. Insight learning

6. Which of the following is least likely to influence children's self-esteem?
a) Exposure in social media
b) Teacher's approval
c) Peer's influence
d) Parenting styles
Ans. Exposure in social media

7. Language Acquisition Device (LAD) is a psychological construct which emphasizes
a) Environmental influences on language learning
b) Imitation in language learning
c) Use of reinforcement in language learning
d) Language factor in the brain
Ans. Language factor in the brain

8. Which of the following is a learning disability?
a) Mental retardation
b) Dyslexia
c) ADHD
d) Autism
Ans. Dyslexia

9. If the teacher pays attention to students' individual difference, teacher should :
a) Consider all students equally
b) Consider high achievers and neglect low achievers
c) Try to teach only low achievers
d) Try to know the abilities, interests and aptitudes of each student
Ans. Try to know the abilities, interests and aptitudes of each student

10. To break the given information into small parts and to examine the information termed as:
a) Evaluation
b) Analysis
c) Synthesis
d) Integration
Ans. Analysis

11. Which of the following is not a principle of development
a) Development is continuous
b) Different areas develop at different rates
c) There are individual difference in development
d) Development is abstract
Ans. Development is abstract

12. According to Guilford's theory structure of intellect, which are the three parameters of intelligence?
a) Content, assessment, product
b) Product, operation, assessment
c) Content, product, operation
d) Operation, product, assessment
Ans. Content, product, operation

13. The three laws of trial and error learning are:
a) law of Effect, law of stimulus and law of response
b) law of stimulus, law of response and law of exercise
c) law of exercise, law of readiness and law of Effect
d) law of exercise, law of readiness and law of response
Ans. law of exercise, law of readiness and law of Effect

14. Which of the following strategies would be most appropriate for a teacher to interact effectively with students from diverse background?
a) Emphasise co-operation rather than competition
b) Encourage students to learn independently rather than in groups.
c) Avoid becoming friendly with students and parents
d) Boast about one's own accomplishments
Ans. Emphasise co-operation rather than competition

15.which of the following is used to make inferences about the learning and development of students?
a) Assessment
b) Evaluation
c) Diagnosis
d) All the above
Ans. All the above

16. According to Maslow, an individual can fulfil is:
a) Self-concept
b) Self-esteem
c) Self-actualization
d) None of these
Ans. Self-actualization

17. To which of the following the proximity, similarity and closure related ?
a) Constructivism
b) Gestalt psychology
c) Theory of Psycho analysis
d) Behaviorism
Ans. Gestalt psychology

18. Social change during adolescence include :
a) Fear and Shame
b) Adult like behavior
c) Restlessness
d) Imagination
Ans. Imagination

19. Dyspraxia is associated with :
a) Mental disorder
b) Mathematical disorder
c) Reading disorder
d) Motor co-ordination disorder
Ans. Motor co-ordination disorder

20. Which of the following statement is True regarding crystallized intelligence?
a) It depends on the experience of a person
b) It develops through biological evolution
c) Concept formation and identifying similarities are included in it
d) It develops through physical development
Ans. It depends on the experience of a person

21 Which of the following is not True regarding children's emotional conditions?
a) Emotion affects social relations
b) Emotion affects physical growth
c) Emotions affect psychological climate
d) Emotions interfere with mental activities
Ans. Emotion affects physical growth

22. Hena has difficulty to work independently without listening to the words of the teacher, she frequently gets up from her seat to sharpen th pencil and look out of the window. she rarely completes her homework. To which category of children with special needs, does hena include
a) Mental retardation
b) ADHD
c) Down's syndrome
d) Cerebral palsy
Ans. ADHD

23. Sobha teacher always groups her children for different classroom activities, where children are encouraged to share debate on their opinions. Such teaching strategy is likely to develop their :
a) Verbal intelligence
b) Bodily kinesthetic intelligence
c) Intra personal intelligence
d) Interpersonal intelligence
Ans. Interpersonal intelligence

24. Rohit does not want to avoid going to school even for a single day. The reason is that he thinks it is against the rules of the school. At which level of moral development proposed by Kohlberg does Rohit belong ?
a) Conventional level
b) Pre conventional level
c) Post conventional level
d) Sensory motor level
Ans. Conventional level

25. Enrichment programmes are more suitable for the education of
a) Gifted children
b) Visually impaired children
c) Hyperactive children
d) Academically backward children
Ans. Gifted children

26. Morphemes are the
a) Smallest distinctive sound unit
b) First stage of language development
c) Discourse in language
d) Smallest meaningful language unit
Ans. Smallest meaningful language unit

27. A student has hero worship towards his favorite cricket player's characteristic, dressing style and mannerisms anf feel proud of his hero's success. Which defense mechanism does the student use?
a) Identification
b) Rationalisation
c) Projection
d) Repression
Ans. Identification

28. Which of the following is not a characteristic of a person having emotional intelligence?
a) Identifies his own emotions
b) Work in accordance with his own emotions
c) Understands others emotions
d) Develops healthy relationship
Ans. Work in accordance with his own emotions

29. Intelligence Quotient (l Q) = MA/CA*100 here MA and CA denote:
a) MA - Mental Abilities, CA - Conceptual Abilities
b) MA - Maturity Age, CA - Conditioned Age
c) MA -Mental age, CA - Chronological Age
d) MA- Mother's Age, CA - Child's Age
Ans. MA -Mental age, CA - Chronological Age

30. According to Gagne's hierarchy of learning, which of the following comes at the highest level?
a) Signal learning
b) Verbal association
c) Concept learning
d) Problem solving
Ans. Problem solving

Previous64/124Next

Tags

Ktet Question Paper, Ktet Study, Ktet Psychology questions, KTET Previous Year Question Papers with Answers,Ktet Category 2 Psychology Questions Answers November 2016,Ktet Category 2 Psychology Questions Answers November 2016,Kerala TET (KTET) Exams, Ktet Category 2 Psychology Questions Answers November 2016-Kerala TET (KTET) Exams

©Copy Right 2019 study4sure.com