Study for Sure with us - Sample Question Papers and Study Notes of PSC and Other Exams


Exams »High School Assistant Kerala »Sample Questions »Kerala PSC High School Assistant English Question Paper Code 132015OL

Kerala PSC 'High School Assistant English' Exam 2015 Question Paper Code 13/2015/OL

Submitted By Asha Manoj on 27 July 2018

Below are the KPSC Question Paper with answer keys of Kerala 'High School Assistant English' exam of the year 2015. The exam was held on 20th August 2015 and Question paper code was '13/2015/OL'. Medium of question paper was in English. Booklet Alphacode was 'A', Category Code was 239/2013.

Question Paper - Booklet Alphacode: A

Question1:- "Right to Property" was omitted from Part III of Indian Constitution by____________
A:-44th Amendment Act, 1978
B:-42nd Amendment Act,1976
C:-43rd Amendment Act, 1977
D:-41st Amendment Act, 1976
Correct Answer:- Option-A

Question2:-Which article of Indian Constitution says the following provision concerned with the protection of children: "No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any
other hazardous employment"
A:-Article 23
B:-Article 25
C:-Article 29
D:-Article 24
Correct Answer:- Option-D

Question3:-Who is credited to be called the "father of political movement in Modern Travancore"?
A:-Dr. Palpu
B:-N. Raman Pillai
C:-G. Parameswarn Pillai
D:-R. Ranga Rao
Correct Answer:- Option-C

Question4:-Name the British Missionary who established an English school at Mattancheri in 1818 with the ?ncancial aid from Cochin Government:
A:-Rev. Mead
B:-Rev. J. Dawson
C:-Rev. Baker
D:-Rev. Bailey
Correct Answer:- Option-B

Question5:-K. Ramakrishna Pillai worked as the editor of "Swadeshabhimani" from______________
A:-1907-1910
B:-1905-1910
C:-1908-1910
D:-1906-1910
Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who made the following statement in the meeting of Karnataka Mahila Conference which held on 1st October 1944: "Gandhiji had strong faith in women community and we should keep it up and it is our duty."
A:-Akkamma Cheriyan
B:-Gracy Aron
C:-A.V. Kuttimalu Amma
D:-Sugunabai
Correct Answer:- Option-C

Question7:-P.N. Panicker, the "father of library movement in Kerala" was born in the year________
A:-1912
B:-1909
C:-1911
D:-1914
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who authored the book titled "The Decline of Nair Dominance: Society and Politics in Travancore, 1847-1908"?
A:-Stephen Dale
B:-Roland Miller
C:-Kathleen Gough
D:-Robin Jerey
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who among the following literary ?gure of Kerala received the honour of 'Companion of the Star of India' from the British Queen:
A:-Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
B:-Vallathol Narayana Menon
C:-Kerala Varma Valiyakoil Thampuran
D:-Kandathil Varghese Mappila
Correct Answer:- Option-C

Question10:-Arrange the following events of Kerala history in correct chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below:
(i) Guruvayur Satyagraha (ii) Ezhava Memorial (iii) Paliyam Satyagraha (iv)Malayalee Memorial
CODES
1.(iv) (ii) (iii) (i)
2.(ii) (iv) (i) (iii)
3.(iv) (i) (iii) (ii)
4.(iv) (ii) (i) (iii)
A:-(iv) (ii) (iii) (i)
B:-(ii) (iv) (i) (iii)
C:-(iv) (i) (iii) (ii)
D:-(iv) (ii) (i) (iii)
Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who bagged the 11th Sustainable Development Leadership Award of 2015?
A:-Jose Manual Durao Barroso
B:-Takehiko Nakao
C:-Rajendra Pachuri
D:-Nickolay Mladenov
Correct Answer:- Option-A

Question12:-Who was selected as the good will Ambassador for the 35th National Games?
A:-Saina Nehwal
B:-Sachin Tendulkar
C:-Saniya Mirza
D:-PT Usha
Correct Answer:- Option-B

Question13:-What was the main theme of 2015 Republic Day Parade?
A:-Information Technology
B:-Industrial Growth
C:-Women Empowerment
D:-Rural Development
Correct Answer:- Option-C

Question14:-Who won the Women's Singles title at the Syed Modi Grand Pix Gold Badminton Tournament 2015?
A:-Saina Nehwal
B:-K Maneesha
C:-Karolina Marin
D:-Pushpita Richi Dili
Correct Answer:- Option-A

Question15:-India and US have signed a joint declaration of intent for co operation to increase partnership for which of the following programme?
A:-Make in India
B:-Cyber Security Programme
C:-Digital India
D:-Swachh Bharath Abhiyan
Correct Answer:- Option-C

Question16:-Who was the ?rst person to use action research extensively for solving problems in education?
A:-Stephen M. Corey
B:-Sigmund Freud
C:-John B. Watson
D:-William Stern
Correct Answer:- Option-A

Question17:-_________ is a scaled down sample of teaching process, aimed at simplifying the complexities of the regular teaching process.
A:-Computer Assisted Teaching
B:-Micro-teaching
C:-Team teaching
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question18:-________ are very useful to test the power of expression of the students.
A:-Objective type Questions
B:-Essay Questions
C:-True or False Questions
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question19:-Which of the following abilities cannot be assessed in a written test?
A:-Spelling and Punctuation
B:-Vocabulary
C:-Pronunciation
D:-Phrase patterns and sentence constructions
Correct Answer:- Option-C

Question20:-Which are the characteristics of a good text book?
A:-Vocabulary and structure
B:-Subject matter
C:-Exercises and illustrations
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question21:-Who is the author of these lines?
Unless this general evil they maintain,
All men are bad, and in their badness reign.
A:-Shakespeare
B:-Earl of Southey
C:-Queen Elizabeth
D:-John Milton
Correct Answer:- Option-A

Question22:-Which poem ends with the following line?
"They also serve who only stand and wait."
A:-Fro Lippo Lippi
B:-On His Blindness
C:-Da?odils
D:-Scholar Gypsy
Correct Answer:- Option-B

Question23:-The meter in which Elegy Written in a Country Churchyard is written:
A:-Iambic pentametre
B:-iambic monometre
C:-iambic dimetre
D:-iambic trimetre
Correct Answer:- Option-A

Question24:-When was Ode on a Grecian Urn written?
A:-1817
B:-1818
C:-1819
D:-1820
Correct Answer:- Option-C

Question25:-Who was Telemachus?
A:-The Son of Ulysses
B:-Ulysses himself
C:-A popular Priest
D:-An Oracle
Correct Answer:- Option-A

Question26:-Which poem of Sylvia Plath is rich with Holocaust imagery?
A:-Lady Lazarus
B:-Daddy
C:-The Colossus
D:-Crossing the Water
Correct Answer:- Option-B

Question27:-In which anthology of Kamala Das the poem An Introduction appeared?
A:-Summer In Calcutta
B:-the Descendants
C:-Ya Allah!
D:-Only the Soul Knows how to Sing
Correct Answer:- Option-A

Question28:-The predominant themes of Frost’s poem Home Burial are...
A:-Death of a child and collapse of a marriage
B:-First World War
C:-Death and Rebirth
D:-Politics and democracy
Correct Answer:- Option-A

Question29:-Wole Soyinka is a ------------------poet
A:-South African
B:-Kenyan
C:-Latin American
D:-Nigerian
Correct Answer:- Option-D

Question30:-Who is the author of the poem This is a Photograph of Me?
A:-Kamala Das
B:-Emily Dickinson
C:-Margaret Atwood
D:-Sylvia Plath
Correct Answer:- Option-C

Question31:-What instrument does Nora use to dance the tarantella?
A:-Trumpet
B:-Tambourine
C:-Violin
D:-Drums
Correct Answer:- Option-B

Question32:-Maurya in Risers to the Sea tries to discourage ------------, her last living son from going to Connemara country fair in the mainland.
A:-Patch
B:-Michael
C:-Sheamus
D:-Bartley
Correct Answer:- Option-D

Question33:-The original subtitle of Oscar Wilde's The Importance of Being Earnest is --------
A:-A Trivial Comedy for Subtle People
B:-A Comedy in Three Acts
C:-A Trivial Comedy for Serious People
D:-A Severe Comedy of Manners
Correct Answer:- Option-C

Question34:-The ?lm version of Shaw's Pygmalion is -------------
A:-My Flower Lady
B:-My Fair Lady
C:-Cockney Dialect of Eliza Doolittle
D:-Pygmalion: The Sculptor
Correct Answer:- Option-B

Question35:-Snake is a character in --------
A:-The School for Scandal
B:-The Importance of Being Earnest
C:-The Critic
D:-She Stoops to Conquer
Correct Answer:- Option-A

Question36:-Who kills Macbeth in the battle at the end of the play?
A:-Malcolm
B:-Banquo
C:-Fleance
D:-Macdu?
Correct Answer:- Option-D

Question37:-Who becomes blind in the Second Act of Beckett's play Waiting for Godot?
A:-Lucky
B:-Pozzo
C:-Didi
D:-Gogo
Correct Answer:- Option-B

Question38:-What is the sweet that Nora has been forbidden to eat?
A:-Candy Canes
B:-Fruit Cakes
C:-Macaroons
D:-Nut Cakes
Correct Answer:- Option-C

Question39:-Which character in Death of a Salesman says, "He had the wrong dreams. All, all wrong"?
A:-Bi?
B:-Hap
C:-Charley
D:-Bernard
Correct Answer:- Option-A

Question40:-Tom Wingeld in The Glass Menagerie is interested in writing ---------
A:-Fiction
B:-Poetry
C:-Journalistic Essays
D:-Plays
Correct Answer:- Option-B

Question41:-Who plays the villainous role in The God of Small Things?
A:-Mammachi
B:-Pappachi
C:-Chacko
D:-Baby Kochamma
Correct Answer:- Option-D

Question42:-According to Dr. Radhakrishnan, the three obstacles that stand in the way of development are:
A:-Ignorance, disease, and poverty
B:-Unemployment, lack of skilled workmen, and poverty
C:-Overpopulation, labour unrest and energy crisis
D:-Corruption, communalism and terrorism
Correct Answer:- Option-A

Question43:-In "Of Studies", Bacon says that "Histories make man -----------"
A:-Witty
B:-Wise
C:-Subtle
D:-Grave
Correct Answer:- Option-B

Question44:-Emily Bronte's Wuthering Heights was published in -------
A:-1845
B:-1846
C:-1847
D:-1848
Correct Answer:- Option-C

Question45:-In Toni Morrison's The Bluest Eye, ----------- is obsessed with white complexion.
A:-Claudia
B:-Pecola
C:-Bertha
D:-Cholly
Correct Answer:- Option-B

Question46:-Who is Santiago's only friend and companion in The Old Man and the Sea?
A:-Manolin
B:-Marlin
C:-The Sea
D:-The Fish
Correct Answer:- Option-A

Question47:-Who is the sympathetic character in Orwell's Animal Farm?
A:-Snowball
B:-Napoleon
C:-Squealer
D:-Boxer
Correct Answer:- Option-D

Question48:-The essay 'On Tolerance" is written by ---------
A:-Steele
B:-A. G. Gardiner
C:-Francis Bacon
D:-E. M. Forster
Correct Answer:- Option-D

Question49:-Arundhati Roy's The God of Small Things bagged the -------- for ?ction in 1997.
A:-Pulitzer Prize
B:-Kerala Sahitya Academy Award
C:-Booker Prize
D:-Kendra Sahitya Academy Award
Correct Answer:- Option-C

Question50:-Emily Bronte's Wuthering Heights is a ---------- novel.
A:-Picaresque
B:-Gothic
C:-Epistolary
D:-Stream of Consciousness
Correct Answer:- Option-B

Question51:-Rasa in Sanskrit means:
A:-Emotion
B:-Balance
C:-Essence
D:-Anger
Correct Answer:- Option-C

Question52:-Who is the author of Dhvanyaloka?
A:-Anandavardhana
B:-Abhinava Gupta
C:-Valmiki
D:-Vyasa
Correct Answer:- Option-A

Question53:-What is meant by Peripeteia?
A:-tragic aw
B:-Catharsis
C:-plot
D:-Reversal
Correct Answer:- Option-D

Question54:-When was the Preface to Lyrical Ballads published?
A:-1800
B:-1600
C:-1900
D:-1700
Correct Answer:- Option-A

Question55:-Who made the following remarks:
“Good Sense is the Body of poetic genius, Fancy its Drapery, Motion its Life, and Imagination the Soul that is everywhere”.
A:- Shelley
B:-Wordsworth
C:-Coleridge
D:-Keats
Correct Answer:- Option-C

Question56:-Tradition and Individual Talent was published ?rst in
A:-The Egoist
B:-The Sacred Wood
C:-the Waste Land
D:-Selected Essays
Correct Answer:- Option-A

Question57:-What does signier mean according to Saussure?
A:-Sign
B:-shape
C:-idea
D:-concept
Correct Answer:- Option-B

Question58:-Whose name is associated with the term gynocriticism?
A:-Kamala Das
B:-Showalter
C:-Mathew Arnold
D:-TS Eliot
Correct Answer:- Option-B

Question59:-Who wrote the book The Postmodern Condition: A Report on Knowledge?
A:-Jean- Francois Lyotard
B:-Jacques Derrida
C:-Noam Chomsky
D:-Edward Said
Correct Answer:- Option-A

Question60:-The Wretched of the Earth is penned by
A:-Gayatri Spivak
B:-Ben Okri
C:-Franz Fanon
D:-Chinua Achebe
Correct Answer:- Option-C

Question61:-Smallest distinctive unit of sound in the sound system of language is called a ----------
A:-Morpheme
B:-Phoneme
C:-Allomorph
D:-Allophone
Correct Answer:- Option-B

Question62:-Words like 'Motel', 'Brunch' and 'Smog' are formed in a special way and this process is known as ------------
A:-Blending
B:-Back-formation
C:-Clipping
D:-Autonomasia
Correct Answer:- Option-A

Question63:-Immediate Constituent Analysis (ICA), essentially a structuralist tool for syntactic analysis, was ?rst introduced by ----------
A:-Chomsky
B:-Saussure
C:-Sapir
D:-Bloomeld
Correct Answer:- Option-D

Question64:-The native speaker's knowledge of the structure of a language is his linguistic -----------
A:-Performance
B:-Parole
C:-Competence
D:-Style
Correct Answer:- Option-C

Question65:- ------------is the active articulator in the oral cavity.
A:-Alveolar
B:-Teeth
C:-Palate
D:-Tongue
Correct Answer:- Option-D

Question66:-English RP has ---------- pure vowels or monothongs.
A:-12
B:-20
C:-24
D:-44
Correct Answer:- Option-A

Question67:-A phonemic transcription is also called --------- transcription.
A:-Allophonic
B:-Narrow
C:-Convergent
D:-Broad
Correct Answer:- Option-D

Question68:-Statements are normally spoken in the --------------tone.
A:-Rising
B:-Falling
C:-Fall-rise
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question69:-The study of meaning and its manifestation in language is referred to as ----------
A:-Poetics
B:-Rhetoric
C:-Semantics
D:-Semiology
Correct Answer:- Option-C

Question70:-Germanic languages are also known by the term -------------
A:-Teutonic
B:-Latinate
C:-Balto Slavonic
D:-Celtic
Correct Answer:- Option-A

Question71:-Correct the following sentence, where necessary :-
It is high time he improves his behaviour.
A:-It is high time he improved his behaviour.
B:-It is high time he will improve his behaviour.
C:-It was high time he improves his behaviour.
D:-It was high time he will improve his behaviour.
Correct Answer:- Option-A

Question72:-They _____________ at about one O'clock.
A:-have usually lunch
B:-lunch usually have
C:-usually have lunch
D:-usually lunch have
Correct Answer:- Option-C

Question73:-He is the ________ to this estate.
A:-Hair
B:-Hier
C:-Hare
D:-Heir
Correct Answer:- Option-D

Question74:-Which of the following idioms means "something which causes quarrel"?
A:-At sixes and sevens
B:-Apple of discord
C:-At arm's length
D:-A cat and dog life
Correct Answer:- Option-B

Question75:-The antonym of "adversity" is __________
A:-Scarcity
B:-Forbearance
C:-De?ciency
D:-Prosperity
Correct Answer:- Option-D

Question76:-The word "callous" means __________
A:-Serene
B:-Insensitive
C:-Cool-headed
D:-Chronic
Correct Answer:- Option-B

Question77:-Write one word for "that which cannot be conquered or defeated".
A:-Inevitable
B:-Invincible
C:-In?ammable
D:-Innocuous
Correct Answer:- Option-B

Question78:-Which of the following words means "skilled" or "expert"?
A:-Adept
B:-Adapt
C:-Adopt
D:-Abstain
Correct Answer:- Option-A

Question79:-Which of the following idioms means "to break an uncomfortable silence"?
A:-Break down
B:-Break away
C:-Break the record
D:-Break the ice
Correct Answer:- Option-D

Question80:-A picture is ___________ on the wall.
A:-Hung
B:-Hang
C:-Hanged
D:-Hangs
Correct Answer:- Option-A

Question81:-Spain is _________ European country.
A:-the
B:-an
C:-of
D:-a
Correct Answer:- Option-D

Question82:-You should sympathize ___________ the blind.
A:-at
B:-for
C:-with
D:-against
Correct Answer:- Option-C

Question83:-It is amazing how much George ________ his grandfather.
A:-resemble
B:-resembles
C:-is resemble
D:-is resembling
Correct Answer:- Option-B

Question84:-My aunt Martha ____________ to smoke a lot.
A:-is used
B:-has used
C:-used
D:-was used
Correct Answer:- Option-C

Question85:-She hardly remembers anything, __________
A:-doesn't she?
B:-is she?
C:-does she?
D:-isn't she?
Correct Answer:- Option-C

Question86:-"Invite him to the meeting."
Which among the following options is true when the above sentence is converted into passive voice?
A:-We will invite him to the meeting.
B:-Let him be invited to the meeting.
C:-Let us invite him to the meeting.
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question87:-"And" is an example of __________
A:-Subordinating conjunction
B:-Correlative conjunction
C:-Co-ordinating conjunction
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question88:-A ___________ is made up of two or more main clauses.
A:-Simple sentence
B:-Complex sentence
C:-Kernel sentence
D:-Compound sentence
Correct Answer:- Option-D

Question89:-He will say, "I am not well."
Which among the following options is true, when the above sentence is converted into indirect speech?
A:-He will say that he is not well.
B:-He would say that he is not well.
C:-He will say that he was not well.
D:-He would say that he was not well.
Correct Answer:- Option-A

Question90:-Tom o?ered __________ us to the railway station.
A:-drive
B:-driving
C:-to drive
D:-driver
Correct Answer:- Option-C

Question91:-Who proposed the concept of Radical Behaviourism?
A:-Watson
B:-Jung
C:-Freud
D:-Skinner
Correct Answer:- Option-D

Question92:-Who authored the book The Teacher’s Word Book
A:-Thorndike
B:-Pavlov
C:-Maslow
D:-Irving Lorge
Correct Answer:- Option-A

Question93:-The founder of Constructivism
A:-Seymer Papert
B:-Jean Piaget
C:-Dewey
D:-Edgar Morin
Correct Answer:- Option-B

Question94:-Stephen Krashen's name is associated with
A:-Operant Conditioning
B:-b) Educational Psychology
C:-Theory of Second Language Acquisition
D:-Knowledge Theory
Correct Answer:- Option-C

Question95:-T L stands for
A:-Total Linguistics
B:-Total Language
C:-Target Language
D:-Theory of Languages
Correct Answer:- Option-C

Question96:-In which method of teaching, stress is being given to pronunciation?
A:-Direct Method
B:-Grammar translation Method
C:-Audio-lingual
D:-Indirect Method
Correct Answer:- Option-A

Question97:-ICT means
A:-Information and Collaborative Technology
B:-Information and Communicable Technology
C:-Information and Communication Technology
D:-Internal Communication Theory
Correct Answer:- Option-C

Question98:-The educational testing must be
A:-reliable
B:-subjective
C:-biased
D:-rigid
Correct Answer:- Option-A

Question99:-Kinesthetic learners are
A:-fast learners
B:-read-write learners
C:-listeners for verbalizing
D:-Using all their senses for learning
Correct Answer:- Option-D

Question100:-Kerala Curriculum Framework (KCF) was published in
A:-1997
B:-2000
C:-2003
D:-2007
Correct Answer:- Option-D

Previous16/16Next

Tags

KPSC Exam Question Paper with answers,Kerala PSC High School Assistant English Exam 2015,KPSC Previous Question Papers,Download Kerala PSC High School Assistant English Questions,Kerala PSC 'High School Assistant English' Exam 2015 Question Paper Code 13/2015/OL,Kerala PSC High School Assistant English Question Paper Code 132015OL,High School Assistant Kerala PSC Exams, Kerala Public Service Commission (KPSC) 'High School Assistant English' Exam Question Paper for the year 2015 with answer keys for the Paper Code 13/2015/OL,Kerala PSC 'High School Assistant English' Exam 2015 Question Paper Code 13/2015/OL-High School Assistant Kerala PSC Exams

Home Privacy Policy Terms of use Disclaimer Contact us

©Copy Right 2021 study4sure.com