Study for Sure with us - Sample Question Papers and Study Notes of PSC and Other Exams


Exams »HSST Kerala PSC »Sample Questions »KPSC Higher Secondary School Teacher Exam Question 82015OL

Kerala PSC 'Higher Secondary School Teacher (HSST) - English' Online Exam 2015 Question Code:8/2015/OL

Submitted By Asha Manoj on 4 September 2018

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 8/2015/OL
Category Code: 71/2012
Exam: HSST Juniour - English
Medium of Question: English
Date of Test 28-04-2015
Alphacode A

Question1:-Who introduced Printing Press in Kerala?
A:-The English
B:-The French
C:-The Dutch
D:-The Portuguese
Correct Answer:- Option-D

Question2:-The book 'Vrithamanjari' was written by
A:-A.R. Raja Raja Varma
B:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
C:-Kunhikuttan Thampuran
D:-Kochunni Thampuran
Correct Answer:- Option-A

Question3:-The 'Samyukta Rastriya Samathi' ( Joint Political Congress ), the organisation, was in connection with
A:-Punnapra - Vayalar Upheaval
B:-Abstention Movement
C:-Electricity Agitation
D:-Malabar Rebellion
Correct Answer:- Option-B

Question4:-'Sabdikkunna Kalappa' a short story written by
A:-Muttathu Varky
B:-Kesav Dev
C:-Ponkunnam Varky
D:-S K Pottakkad
Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who organised an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram
A:-Sree Narayana Guru
B:-Chattampi Swamikal
C:-Vagbhadananda
D:-Brahmananda Sivayogi
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who was the director of the film 'Perariyathavar'
A:-Renjith
B:-Lal Jose
C:-Dr Biju
D:-Amal Neerad
Correct Answer:- Option-C

Question7:-Who was the recipient of 'Vyasa Samman' of 2013 ?
A:-Amar Kanth
B:-Viswanath Tripathi
C:-Narendra Kohli
D:-Ramdarash Misra
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Which team was the first champion of the 'Hero Indian Super League'?
A:-F C Goa
B:-F C Pune City
C:-Kerala Blasters
D:-Atletico De Kolkata
Correct Answer:- Option-D

Question9:-The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
A:-Ganga
B:-Sindhu
C:-Brahmaputra
D:-Mahanadi
Correct Answer:- Option-C

Question10:-The minimum age to qualify for election to the Loksabha is
A:-25 years
B:-21 years
C:-18 years
D:-35 years
Correct Answer:- Option-A

Question11:-To cater to the needs of slow learners in the class, a teacher should give
A:-daily test
B:-remedial teaching
C:-anchored instruction
D:-apprenticeship training
Correct Answer:- Option-B

Question12:-Inductive reasoning is
A:-bottom up process
B:-top down process
C:-verbal reasoning
D:-non verbal reasoning
Correct Answer:- Option-A

Question13:-If the students on the back bench are talking while teaching in the class, the teacher should
A:-allow them to do what they are doing
B:-punish by sending them out of the class
C:-ask them to sit on front benches
D:-not mind them as it may disturb the rest of the class
Correct Answer:- Option-C

Question14:-'Learning readiness' involves
A:-disposition for learning
B:-adequate cognitive functioning
C:-an ideal situation and knowledge base for presenting content
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D

Question15:-Why are additional exercises and activities included in the syllabus?
A:-to make teaching easy and interesting
B:-to make the learner understand the topic well
C:-to assist the teacher
D:-to develop thinking skill in students
Correct Answer:- Option-B

Question16:-What is NOT possible to achieve in the case of field experiments?
A:-randomization
B:-manipulation
C:-control of extraneous variables
D:-collecting data from a group of informed subjects
Correct Answer:- Option-C

Question17:-'Men are superior to women in their health status after 40 years' is an example of
A:-directional hypothesis
B:-non directional hypothesis
C:-null hypothesis
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-A

Question18:-The ethical principle displayed while sharing data, results, ideas or tools of one's research is
A:-honesty
B:-objectivity
C:-openness
D:-integrity
Correct Answer:- Option-C

Question19:-What is one tailed test of significance?
A:-testing the non directional hypothesis
B:-testing substantive hypothesis
C:-testing the null hypothesis
D:-testing directional hypothesis
Correct Answer:- Option-D

Question20:-A representative sample is
A:-a random selection of the population
B:-a sample that accurately reflects the entire population
C:-any suitable sample selected from the population
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-B

Question21:-Which Amendment Act has created the 9th Schedule of the Indian Constitution?
A:-The Constitution (First Amendment) Act, 1951
B:-The Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
C:-The Constitution (Ninth Amendment) Act, 1960
D:-The Constitution (Fourteenth Amendment) Act, 1962
Correct Answer:- Option-A

Question22:-Who decides the nature of a Bill in Indian Union?
A:-The President
B:-The Prime minister
C:-The Speaker of Lok Sabha
D:-The Parliament
Correct Answer:- Option-C

Question23:-According to the Indian Constitution, the 'Residuary Power of Legislation' belongs to
A:-The Cabinet
B:-The Parliament
C:-Supreme Court of India
D:-The President
Correct Answer:- Option-B

Question24:-Impeachment proceedings against the President of India can be initiated against the charge of -----------?
A:-Proved misbehavior
B:-Violation of the Indian Constitution
C:-Incapacity
D:-Convicted for an offence involving moral turpitude
Correct Answer:- Option-B

Question25:-The constitutional provisions described as the 'heart and soul of the Constitution' by Dr. B R Ambedkar is .....................?
A:-Article 14
B:-Article 19
C:-Article 21
D:-Article 32
Correct Answer:- Option-D

Question26:-Who was the first Chairperson of National Human Rights Commission?
A:-Justice A. S. Anand.
B:-Justice Ranganath Misra.
C:-Justice Hidayatullah.
D:-Justice V. R. Krishna Iyer.
Correct Answer:- Option-B

Question27:-Which one of the following statutes provides for the establishment of a National Tribunal for the effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests resources?
A:-The National Green Tribunal Act,2010.
B:-The Environment Protection Act,1986.
C:-The National Environment Appellate Authority Act,1997.
D:-The National Environment Tribunal Act,1995.
Correct Answer:- Option-A

Question28:-If information sought under The Right to Information Act,2005 concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within .......................
A:-12 hours.
B:-24 hours.
C:-48 hours.
D:-none of the above.
Correct Answer:- Option-C

Question29:-Which one of the following is a National mission on financial inclusion for ensuring access to various financial services to all households in the country?
A:-PMJDY
B:-PMRY
C:-PMRDFS
D:-PMGSY
Correct Answer:- Option-A

Question30:-The Juvenile Justice Act, 2000 deals with ......................................
A:-Juveniles in conflict with law.
B:-Children in need of care.
C:-Children in need of protection.
D:-All of the above.
Correct Answer:- Option-D

Question31:-What is the relationship between the Squire and the Knight in the Prologue to Canterbury Tales?
A:-Two unrelated pilgrims
B:-A pilgrim and the innkeeper
C:-Father and son
D:-Son and father
Correct Answer:- Option-D

Question32:-Shakespeare's Sonnet number 129 is addressed to
A:-Earl of Southampton
B:-Thomas Thorpe
C:-A Dark Lady
D:-Earl of Pembroke
Correct Answer:- Option-C

Question33:-What is the predominant feeling of Satan as rejected in (The Paradise Lost) the quoted lines?
"Determined to advance into our room
A creature formed of earth,..."
A:-Man has usurped his place
B:-He would compass the fall of man
C:-He is going to assert his supremacy
D:-He is to affirm his sovereignty
Correct Answer:- Option-A

Question34:-How many years Faustus has before the Devil comes to claim him his own?
A:-25
B:-23
C:-26
D:-24
Correct Answer:- Option-D

Question35:-Which one of the following is NOT a character in the 'Tempest' ?
A:-Miranda
B:-Coriolanus
C:-Ariel
D:-Alonso
Correct Answer:- Option-B

Question36:-To which Scene in 'The Hamlet' the line "To be or not to be, that is the question" belong?
A:-Act III Scene 1
B:-Act III Scene 2
C:-Act III Scene 3
D:-Act III Scene 4
Correct Answer:- Option-A

Question37:-"Sweet Thames run softly, till I end my song" is extracted from:
A:-Epithalamion
B:-Mac Flecknoe
C:-Prothalamion
D:-'Atticus Passage'
Correct Answer:- Option-C

Question38:-Whom did the Dutchess of Malfi secretly marry?
A:-Bosola
B:-Antonio Bologna
C:-Roderigo
D:-Ferdinand
Correct Answer:- Option-B

Question39:-Which of the following characters is the villain in 'Tom Jones' ?
A:-Blifil
B:-Square
C:-Thwackaum
D:-Allworthy
Correct Answer:- Option-A

Question40:-"What is the truth? Said jesting Pilate; and would not stay for an answer" (Of Truth)
The line is an example for:
A:-Grand style
B:-Blank verse
C:-Aphoristic style
D:-Biblical style
Correct Answer:- Option-C

Question41:-"Did he who made the Lamb make thee"? here "thee" refers to?
A:-Stars
B:-The Tiger
C:-Sky
D:-Forest
Correct Answer:- Option-B

Question42:-To whom "Dejection: An Ode" was originally addressed?
A:-Dorothy Wordsworth
B:-William Wordsworth
C:-David Hartley
D:-Sara Hutchinson
Correct Answer:- Option-D

Question43:-What does Wordsworth's line "Thoughts that do often lie too deep for tears" reflect?
A:-Loss of the sense of joy in nature
B:-Memories of the joyous things in nature
C:-Pessimism
D:-Dejection
Correct Answer:- Option-B

Question44:-Which of the following is NOT an essential theme of 'Ode on a Grecian Urn' ?
A:-Materialism
B:-Timelessness
C:-Themes of art,death and life
D:-Permanence of art as opposed to transient life
Correct Answer:- Option-A

Question45:-Which of the following is the prominent idea in the "Dover Beach" ?
A:-Love
B:-Beauty
C:-Loss of faith
D:-Romantic view of life
Correct Answer:- Option-C

Question46:-Which English society is portrayed in Oscar Wilde's 'The Importance of Being Earnest' ?
A:-All the English society
B:-Middle class
C:-Commons
D:-The upper class
Correct Answer:- Option-D

Question47:-What was the initial/original title of the "Pride and Prejudice" ?
A:-Sense and Sensibility
B:-First Impressions
C:-Mansfield Park
D:-Emma
Correct Answer:- Option-B

Question48:-What is the pen name of 'Mary Ann Evans' ?
A:-George Eliot
B:-T. S. Eliot
C:-Emily Bronte
D:-Charlotte Bronte
Correct Answer:- Option-A

Question49:-Why did Heath Cliff slip away? Because:
A:-Hindley bullied him
B:-He was a foundling
C:-Isabella refused to marry him
D:-Catherine refused to marry him
Correct Answer:- Option-D

Question50:-Who according to Charles Lamb (in the Dream Children) was the best dancer during her youth?
A:-Alice, the daughter
B:-Alice, the mother
C:-Mrs. Field
D:-Bridget
Correct Answer:- Option-C

Question51:-Who is Lil's husband in the poem The Waste Land ?
A:-Alfred
B:-Albert
C:-Araon
D:-Arnold
Correct Answer:- Option-B

Question52:-"It was my ---------- year to heaven
Woke to my hearing from harbour and neighbour wood
And the mussel pooled and the heron
Priested shore ."
Fill the blank .
A:-Twentieth
B:-Fortieth
C:-Fiftieth
D:-Thirtieth
Correct Answer:- Option-D

Question53:-Identify the writer of the following :
"And if we can imagine the art of fiction come alive and standing in our midst, she would undoubtedly bid us break her and bully her, as well as honour and love her, for so her youth is renewed and her sovereignty A:-T.S. Eliot
B:-Raymond Williams
C:-Elaine Showalter
D:-Virginia Woolf
Correct Answer:- Option-D

Question54:-Who acts as chorus in Murder in the Cathedral
A:-Canterbury Women
B:-Cathedral Women
C:-The Archbishop
D:-The Knights
Correct Answer:- Option-A

Question55:-Pygmalion fell in love with -------
A:-His disciple
B:-His slave
C:-A statue carved by him
D:-a Princess
Correct Answer:- Option-C

Question56:-The clothes that the priest brings to Maurya's house are from the body of ------
A:-Bartley
B:-Shawn
C:-Sheamus
D:-Michael
Correct Answer:- Option-D

Question57:-"Once upon a time and a very good time it was there was a moocow coming down along the road and this moocow that was coming down along the road met a nicens little boy named ------"
A:-baby kochamma
B:-baby tristy
C:-baby tuckoo
D:-baby daedalus
Correct Answer:- Option-C

Question58:-Who is the owner of the factory where Paul Morel works?
A:-Baxter Dawes
B:-John Field
C:-Jerry Purde
D:-Thomas Jordan
Correct Answer:- Option-D

Question59:-The twins in the Lord of the Flies are together known as
A:-Samneric
B:-Buffaloes
C:-Ralphjacy
D:-The flies
Correct Answer:- Option-A

Question60:-Which year did Doris Lessing win the Nobel Prize for Literature?
A:-2007
B:-2006
C:-1997
D:-1996
Correct Answer:- Option-A

Question61:-The key textbook of the emotional theory of Rasa.
A:-Sangitadarpana
B:-Dharmasutra
C:-Padyachudamani
D:-Natyashastra
Correct Answer:- Option-D

Question62:-According to Aristotle, Hamartia is ______.
A:-a moral failing of the protagonist
B:-a personal error in a protagonist's personality that brings about his tragic downfall
C:-a sudden change in fortune
D:-an incident which leads to the protagonist's death
Correct Answer:- Option-B

Question63:-"Lyrical Ballads" was published with a preface in the year ______.
A:-1789
B:-1850
C:-1798
D:-1800
Correct Answer:- Option-D

Question64:-In his essay "Tradition and the Individual Talent" Eliot describes the process of poetic creation in terms of an analogy of ______.
A:-a chain reaction
B:-divine inspiration
C:-a chemical reaction
D:-organic growth
Correct Answer:- Option-C

Question65:-"Archetype" means ______.
A:-an original idea or model on which something is patterned
B:-a myth
C:-an original story behind a myth
D:-the structure of a literary work
Correct Answer:- Option-A

Question66:-Jacques Derrida's lecture "Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences" heralded the beginning of ______.
A:-Structuralism
B:-Cultural Materialism
C:-Post-structuralism
D:-Post-feminism
Correct Answer:- Option-C

Question67:-The second phase in the history of women's literature as discussed by Elaine Showalter in her essay "Towards a Feminist Poetics."
A:-The Feminist phase
B:-The Feminine phase
C:-The Female phase
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question68:-Michael Foucault's essay discussing the notion of the 'author'.
A:-The Death of the Author
B:-What Is an Author?
C:-On the Author Effect: Recovering Collectivity
D:-The Author in Court
Correct Answer:- Option-B

Question69:-Lacan's concept of the "mirror stage" is related to ______.
A:-the stage in which the child symbolically connects ideas, emotions etc.
B:-the stage in which the child has no notion of the individual self
C:-the stage in which the child begins to speak
D:-a critical stage in the development of individuality during a child's growth
Correct Answer:- Option-D

Question70:-The author of the book "Towards an Aesthetic of Dalit Literature".
A:-Sharankumar Limbala
B:-Omprakash Valmiki
C:-Bama
D:-Kancha Ilaiah
Correct Answer:- Option-A

Question71:-English language is derived from ______.
A:-West Germanic
B:-East Germanic
C:-North Germanic
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question72:-A systematic variation of vowels in the same root or in related roots or affixes in the Indo-European languages that is usually paralleled by differences in use or meaning.
A:-Anacoluthon
B:-Diacritic
C:-Ablaut
D:-Umlaut
Correct Answer:- Option-C

Question73:-The author of "The Ecclesiastical History of the English People".
A:-Alfred
B:-Caedmon
C:-Boethius
D:-Bede
Correct Answer:- Option-D

Question74:-The Norman conquest of England began with the invasion of England by ______ in 1066.
A:-King Canute
B:-King Haokon VI
C:-William the Conqueror
D:-Prince Carl
Correct Answer:- Option-C

Question75:-King James' Authorized version of the Bible was published in the year ______.
A:-1511
B:-1611
C:-1711
D:-1811
Correct Answer:- Option-B

Question76:-The basic theoretical unit of distinctive sound in the description of speech.
A:-phoneme
B:-morpheme
C:-vowel
D:-consonant
Correct Answer:- Option-A

Question77:-The linguistic term for the study of the ways in which words combine into such units as phrase, clause, and sentence.
A:-morphology
B:-syntax
C:-phonemics
D:-orthography
Correct Answer:- Option-B

Question78:-A seminal linguistic work of twentieth century by Ferdinand de Saussure published posthumously in 1916.
A:-Language
B:-Language and Mind
C:-Course in General Linguistics
D:-Syntactic Structures
Correct Answer:- Option-C

Question79:-In T.G. Grammar an abstract underlying structure that incorporates all the syntactic information required for the interpretation of a given sentence.
A:-deep structure
B:-surface structure
C:-context-free grammar
D:-generative semantics
Correct Answer:- Option-A

Question80:-A variety of a language used for a particular purpose or in a particular social setting.
A:-style
B:-dialect
C:-idiolect
D:-register
Correct Answer:- Option-D

Question81:-Why did the poet in the poem "Casurina Tree" look upon the casurina tree with love and longing?
A:-Because she used to play under the casurina tree with her friends in childhood
B:-Because she often saw her children playing under it.
C:-Because her father had a casurina tree in the yard cut down against her wishes
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question82:-In the poem "Introduction" by Kamala Das, the speaker ________
A:-Expresses her wish to write in English
B:-Explains that she does not like to be a woman
C:-Asks people to leave her alone
D:-Confesses her secret love for a man
Correct Answer:- Option-C

Question83:-What was the speaker as a nascent poet translating in Walt Whitman's poem "Out of the Cradle Endlessly Rocking"?
A:-The roar of the sea
B:-The beams of the moon
C:-The howl of a dog
D:-The song of the bird
Correct Answer:- Option-D

Question85:-According to B R Ambedkar the caste system _________
A:-Is a systematic division of people according to their professions
B:-Recognizes the dignity of labour
C:-Prevents unemployment
D:-Does not promote an egalitarian society
Correct Answer:- Option-D

Question86:-Salman Rushdie's Midnight's Children won the Booker Prize in ______
A:-1956
B:-1976
C:-1981
D:-1991
Correct Answer:- Option-C

Question87:-The protagonist of Eugene O'Neill's Emperor Jones is ____
A:-A dictator of a South American country
B:-A usurper of power in a Caribbean island
C:-An African American trade union leader
D:-A worker in a mine
Correct Answer:- Option-B

Question88:-Ralph Ellison, author of "Invisible Man" was associated with _________
A:-The Harlem Renaissance
B:-The Beat Movement
C:-The Black Arts Movement
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question89:-Lalithambika Antharjanam was a contemporary of ______
A:-Vaikom Muhammad Basheer
B:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
C:-A R Raja Raja Varma
D:-O Chandu Menon
Correct Answer:- Option-A

Question90:-The following is the protagonist of Toni Morrison's Bluest Eye:
A:-Freida
B:-Pecola
C:-Sula
D:-Jadine
Correct Answer:- Option-B

Question91:-Who is the author of 'The Gold Standard and the Logic of Naturalism' ?
A:-Louis Montrose
B:-Walter Benn Michaels
C:-Stephen Greenblatt
D:-Jonathan Goldberg
Correct Answer:- Option-B

Question92:-The 'New Historicists' attempt to situate and interpret 'Texts' in relation to:
A:-Social theories
B:-Social structure
C:-The cultural system in which they were produced
D:-The class structure of the society
Correct Answer:- Option-C

Question93:-Which of the following is a prominent feature of 'New Feminisms' ?
A:-Its ideologies predominantly 'Gynocentric'
B:-It posits superiority of women
C:-It supports racial discrimination
D:-It considers European and Non-European women as unequals
Correct Answer:- Option-A

Question94:-Who founded the Birmingham Centre for Contemporary Cultural Studies (CCCS) ?
A:-Raymond Williams
B:-Terry Eagleton
C:-Harold Bloom
D:-Richard Hoggart
Correct Answer:- Option-D

Question95:-What does 'Diaspora' (in the Biblical context) denote?
A:-Movement of people
B:-Migration of people
C:-Mass exodus of the Jews
D:-Transplanted people and their literature
Correct Answer:- Option-C

Question96:-Who among the following is a 'Queer' critic?
A:-Ivy Compton
B:-Mary Wollstonecraft
C:-Carol Vance
D:-Naomi Wolf
Correct Answer:- Option-C

Question97:-What is the most prominent feature of post-colonial literature?
A:-A pre-occupation with the colonial experience from a Non-European point of view
B:-Euro-centric constructs/texts
C:-Emphasis on subaltern experience
D:-Emphasis on racial prejudices
Correct Answer:- Option-A

Question98:-Which of the following is NOT a feature of the literature of the 'Diaspora' ?
A:-A craving for the homeland and its values
B:-Search for an identity in the country of settlement
C:-Sense of deprivation in language, land, identity, race etc.
D:-Pre occupation with the superior European life
Correct Answer:- Option-D

Question99:-What is the UK equivalent of the term 'Eco-criticism' ?
A:-Contemporary studies
B:-Nature studies
C:-Green studies
D:-Sustenance studies
Correct Answer:- Option-C

Question100:-What is denoted by the term 'Hyper-reality' in post-modernism?
A:-Inability of consciousness to differentiate between reality and its simulation
B:-An abstract idea standing for historical experience
C:-An illusion
D:-Inability to realize reality
Correct Answer:- Option-A

Previous42/48Next

Tags

KPSC Exam Question Paper with answers,Kerala PSC Higher Secondary School Teacher Online Exam 2015,KPSC Previous Question Papers,Download Kerala PSC Higher Secondary School Teacher Questions,Kerala PSC 'Higher Secondary School Teacher (HSST) - English' Online Exam 2015 Question Code:8/2015/OL,KPSC Higher Secondary School Teacher Exam Question 82015OL,HSST Kerala PSC Exams, Kerala Public Service Commission (KPSC) 'Higher Secondary School Teacher' Online Exam Question Paper for the year 2015 with answer keys for the Question Paper Code:8/2015/OL,Kerala PSC 'Higher Secondary School Teacher (HSST) - English' Online Exam 2015 Question Code:8/2015/OL-HSST Kerala PSC Exams

Home Privacy Policy Terms of use Disclaimer Contact us

©Copy Right 2021 study4sure.com