Study for Sure with us - Sample Question Papers and Study Notes of PSC and Other Exams


Exams »Junior Health Inspector KPSC »Sample Questions »KPSC Junior Health Inspector Exam Question 142015OL

Kerala PSC 'Junior Health Inspector' Online Exam 2015 Question Code:14/2015/OL

Submitted By Asha Manoj on 1 September 2018

Below are the scanned copy of KPSC Question Paper with answer keys of Kerala 'Junior Health Inspector Grade II' Online exam of the year 2015. The exam was held on 25th August 2015 and Question paper code was '14/2015/OL'. Medium of question paper was in English. Booklet Alphacode was 'A'. Answer keys are given at the bottom, but we suggest you to try answering the questions yourself. This is because we would like you to do practice by yourself.

Question Paper - Booklet Alphacode: A

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 14/2015/OL
Category Code: 324/2012
Exam: Juniour Health Inspector Grade II
Medium of Question: English
Date of Test 25-08-2015
Alphacode A


Question1:-THE WINNER OF WORLD WELTERWEIGHT TITLE OF BOXING IS
A:-FLOYD MAYWEATHER JR
B:-MANNY PACQUIAO
C:-JOHN CENA
D:-RANDY ORTAN
Correct Answer:- Option-A

Question2:-FIRST HYDRO ENGINEERING COLLEGE IN INDIA IS SET TO OPEN IN THE STATE OF
A:-JHARKHAND
B:-UTTARANCHAL
C:-HIMACHAL PRADESH
D:-GOA
Correct Answer:- Option-C

Question3:-THE STATE AWARDED BEST E PANCHAYATH AWARD OF PANCHAYATHI RAJ DIVAS 2015 BY THE CENTRAL GOVERNMENT IS
A:-KERALA
B:-ASSAM
C:-PASCHIM BANGA
D:-TRIPURA
Correct Answer:- Option-B

Question4:-FREE MEDICINE SCHEME NIRMAYA IS RELATED TO THE STATE OF
A:-KERALA
B:-TAMILNADU
C:-MAHARASHTRA
D:-ODISHA
Correct Answer:- Option-D

Question5:-THE CHINESE SOCIAL NETWORKING SITE MODELED ON TWITTER IN WHICH PM NARENDRA MODI SIGNED UP RECENTLY
A:-CHAT FREE
B:-HIKE MESSENGER
C:-SINA WEIBO
D:-GLUMPSHOIED
Correct Answer:- Option-C

Question6:-THE PSEUDONYM THAT EMS USED TO WRITE WITH WAS
A:-ABRAHAM DAVID
B:-P S CHERIAN
C:-M V MANUEL
D:-SIMON PHILIP
Correct Answer:- Option-B

Question7:-THE NEWSPAPER STARTED BY SNDP WAS
A:-SANKSHEPA VERDARTHAM
B:-JNANODAYAM
C:-VIVEKODAYAM
D:-JANMARASHTRA
Correct Answer:- Option-C

Question8:-E JOHN JACOB ORGANIZED THE FAMOUS RYOT MOVEMENT NAMED
A:-NIRANAM PADA
B:-KOZHENCHERRY AGITATION
C:-KALLUMALA REVOLT
D:-KARIVELOORE REVOLT
Correct Answer:- Option-A

Question9:-WHO IS KNOWN AS THE GANDHI OF KERALA
A:-T K MADHAVAN
B:-K KELAPPAN
C:-SAHODARAN AYYAPPAN
D:-C KESAVAN
Correct Answer:- Option-B

Question10:-WHO WROTE GANDHI AND ANARCHY
A:-SIR C SANKARAN NAIR
B:-VAKKOM MAULAVI
C:-A K GOPALAN
D:-B R AMBEDKAR
Correct Answer:- Option-A

Question11:-MAHAKALI RIVER AGREEMENT IS BTETWEEN INDIA AND
A:-PAKISTAN
B:-MYANMAR
C:-NEPAL
D:-BANGLADESH
Correct Answer:- Option-C

Question12:-FIRST MILITARY MONITORING STATION OF INDIA ABROAD IS AT
A:-LEBANON
B:-SYRIA
C:-MADAGASCAR
D:-KENYA
Correct Answer:- Option-C

Question13:-SUNAYANA IS AN INDIAN
A:-WAR SHIP
B:-TANK
C:-MISSILE
D:-RADAR
Correct Answer:- Option-A

Question14:-THE LIFE DIVINE IS THE WORK OF
A:-B G TILAK
B:-GURU AUROBINDO
C:-MAHATMA GANDHI
D:-SUBHASH CHANDRA BOSE
Correct Answer:- Option-B

Question15:-PEOPLE'S POLITICAL FRONT IS THE BRAIN CHILD OF
A:-ARUNDHATI ROY
B:-ARUNA ROY
C:-VANDANA SIVA
D:-MEDHA PATKAR
Correct Answer:- Option-D

Question16:-KAMAKHYA TEMPLE NEAR RANGYA IS IN THE STATE OF
A:-ASSAM
B:-ODISHA
C:-GOA
D:-KERALA
Correct Answer:- Option-A

Question17:-WHO WAS THE PRIVATE SECRETARY OF GANDHIJI
A:-A K MOHANTY
B:-N G K MENON
C:-M D DESAI
D:-G K PILLAI
Correct Answer:- Option-C

Question18:-FIRST WOMAN CHIEF ELECTION COMMISSIONER OF INDIA WAS
A:-NANDINI SATPATI
B:-NELLI BISWAS
C:-RAJKUMARI AMRITA KAUR
D:-V S REMADEVI
Correct Answer:- Option-D

Question19:-KANFED IS AN ORGANIZATION IN KERALA RELATED TO
A:-CHILD MARRIAGE PREVENTION
B:-AIDS CONTROL
C:-DOWRY PROHIBITION
D:-NON FORMAL EDUCATION
Correct Answer:- Option-D

Question20:-KUDANKULAM POWER PROJECT IS SUPPORTED AND AIDED AS A GESTURE OF GOOD RELATIONSHIP WITH INDIA BY
A:-RUSSIA
B:-GERMANY
C:-BRITAIN
D:-USA
Correct Answer:- Option-A

Question21:-The temperature at which solid and liquid state of the substance is in thermal equilibrium with each other is called________________
A:-Boiling point
B:-Latent specifc heat
C:-Melting point
D:-Convection
Correct Answer:- Option-C

Question22:-pH number of an acid will be______________
A:-less than 7
B:-equal to 7
C:-greater than 7
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question23:-Time period of a simple harmonic motion depends on_______________________
A:-Amplitude of motion
B:-Energy
C:-Mass of the pendulum
D:-Length of the pendulum
Correct Answer:- Option-D

Question24:-Solubility of gases in liquid ______________ with rise in temperature.
A:-increases
B:-decreases
C:-may increase or decrease
D:-will not change
Correct Answer:- Option-B

Question25:-Devices such as hydraulic lift and hydraulic brakes are based on_____________
A:-Pascal´s law
B:-Hooke’s law
C:-Bernoulli’s theorem
D:-Archimedes principle
Correct Answer:- Option-A

Question26:-Some solid substance when heated changes from solid state to vapor state without passing through liquid state. This phenomenon is____________________
A:-Distillation
B:-Sublimation
C:-Differential extraction
D:-Vaporisation
Correct Answer:- Option-B

Question27:-At the transmitter, information contained in the low frequency message signal is superimposed on a high frequency wave which acts as the carrier of the information. This process is called__________
A:-Amplification
B:-Attenuation
C:-Modulation
D:-Transmittance
Correct Answer:- Option-C

Question28:-Two or more compounds that have same chemical formula but different arrangement of atoms are called_____________
A:-Isotopes
B:-Isobars
C:-Isomers
D:-Polymers
Correct Answer:- Option-C

Question29:-When three resistances of 5O, 10O, 20O are connected in parallel, the combined resistance will be___________________
A:-35O
B:-20O
C:-5O
D:-less than 5O
Correct Answer:- Option-D

Question30:-A qualitative measure of the ability of an atom in a chemical compound to attract shared electrons to itself is called ________________
A:-Electronegativity
B:-Molar mass
C:-Enthalpy
D:-Entropy
Correct Answer:- Option-A

Question31:-The male anther in plants produce cells with
A:-haploid number of chromosomes
B:-diploid number of chromosomes
C:-polyploid number of chromosomes
D:-multiple sets of chromosomes
Correct Answer:- Option-A

Question32:-The kind of place, or part of an ecosystem, occupied by an organism is known as its
A:-niche
B:-habitat
C:-biosphere
D:-biosphrere reserve
Correct Answer:- Option-B

Question33:-The exchange of fluid, nutrients, electrolytes, hormones and other substances between the blood and the interstitial fluid is the function of
A:-arteries
B:-veins
C:-lymph vessels
D:-cappillaries
Correct Answer:- Option-D

Question34:-The functional unit of human kidney is
A:-neuron
B:-nephridium
C:-nephron
D:-protonephridia
Correct Answer:- Option-C

Question35:-Which of the following does not secrete any hormone?
A:-ovary
B:-testis
C:-pancreas
D:-spleen
Correct Answer:- Option-D

Question36:-Gregor Johann Mendel was carried out a number of experiments on
A:-Pisum sativum
B:-Oryza sativa
C:-Pisum arvense
D:-Pisum maritimum
Correct Answer:- Option-A

Question37:-The causative microorganism for the human disease cholera is
A:-virus
B:-protozoa
C:-bacteria
D:-fungi
Correct Answer:- Option-C

Question38:-The roots of some plants growing in swampy areas, come out of the ground and grow vertically upwards are called as
A:-pneumatophores
B:-prop roots
C:-stilt roots
D:-tap roots
Correct Answer:- Option-A

Question39:-Archaeopteryx is a connecting link between
A:-Reptiles and Mammals
B:-Aves and Reptiles
C:-Annelids and Arthropods
D:-Aves and Mammals
Correct Answer:- Option-B

Question40:-An endocrine gland functions as a biological clock is
A:-Pituitary gland
B:-Thymus gland
C:-Pineal gland
D:-Adrenal gland
Correct Answer:- Option-C

Question41:-The father of Medicine is ............
A:-John Snow
B:-Hippocrates
C:-Aesculapius
D:-Francis Peabody
Correct Answer:- Option-B

Question42:-Which of the following is not used in calculating Physical Quality of Life Index (PQLI)
A:-Infant Mortality rate
B:-Life expectancy at age one
C:-Literacy
D:-Per capita Income
Correct Answer:- Option-D

Question43:-The age group at which the greatest proportion of maternal mortality occurs is
A:-15-19 years
B:-20-24 years
C:-25-29 years
D:-30-34 years
Correct Answer:- Option-B

Question44:-Maternal mortality ratio of India during 2010-2012 was
A:-127/100000
B:-178/100000
C:-212/100000
D:-308/100000
Correct Answer:- Option-B

Question45:-The concept of Primary Health Care came into limelight in 1978 at a conference held at
A:-Alma Ata
B:-Cairo
C:-Geneva
D:-New Delhi
Correct Answer:- Option-A

Question46:-The classical model of triangle of epidemiology includes all except
A:-Agent
B:-Host
C:-Time
D:-Environment
Correct Answer:- Option-C

Question47:-In the international death certificate the underlying cause of death is recorded in line
A:-a
B:-b
C:-c
D:-d
Correct Answer:- Option-C

Question48:-The prevalence of disease depends on Inciden
A:-Incidence
B:-Duration
C:-Incidence and Duration
D:-Neither incidence nor duration
Correct Answer:- Option-C

Question49:-Which of the following studies can be easily done to identify risk factors
A:-Cross sectional study
B:-Case control study
C:-Cohort study
D:-Randomised Trials
Correct Answer:- Option-B

Question50:-Scabies is an example of a
A:-Infectious disease
B:-Communicable disease
C:-Contagious disease
D:-Noncommunicable disease
Correct Answer:- Option-C

Question51:-An infection that takes the opportunity provided by a defect in the host defence to infect host and hence cause disease is called
A:-Nososcomial infection
B:-Opportunistic infection
C:-Iatrogenic infection
D:-None
Correct Answer:- Option-B

Question52:-A chronic carrier state occurs in
A:-Typhoid
B:-Hepatitis B
C:-Gonorrhoea
D:-All the listed options
Correct Answer:- Option-D

Question53:-Droplet infection is an example of a
A:-Direct transmission
B:-Airborne transmission
C:-Indirect transmission
D:-Biological transmission
Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which of the following is an example of a cycledevelopmental type of transmission
A:-Malaria
B:-Filaria
C:-Plague
D:-Malaria and Filaria
Correct Answer:- Option-B

Question55:-The time taken for 50% of cases to occur following exposure is called
A:-Average incubation period
B:-Median incubation period
C:-Generation time
D:-Communicable period
Correct Answer:- Option-B

Question56:-Which of the following is a live vaccine
A:-BCG
B:-Rabies
C:-Hepatitis B
D:-Tetanus
Correct Answer:- Option-A

Question57:-The most heat sensitive vaccine is
A:-Measles
B:-Polio
C:-DPT
D:-Hepatitis
Correct Answer:- Option-B

Question58:-The dose of human antirabies serum is
A:-10 IU/kg
B:-20 IU/kg
C:-30 IU/kg
D:-40 IU/kg
Correct Answer:- Option-B

Question59:-The recommended temperature for storage of vaccines in ILR is
A:-+2 to +8 degree celsius
B:-+4 to +8 degree celsius
C:--15 to -25 degree celsius
D:--10 to -15 degree celsius
Correct Answer:- Option-A

Question60:-The value of handwashing with antiseptic to reduce death from puerperal fever was demonstrated by
A:-Lister
B:-Pasteur
C:-Semmelweis
D:-Koch
Correct Answer:- Option-C

Question61:-The stage of vaccine vial monitor at which vaccine should be discarded is
A:-Stage 1 and above
B:-Stage 2 and above
C:-Stage 3 and above
D:-Stage 4 and above
Correct Answer:- Option-C

Question62:-Disinfection of water by chlorination is an example of
A:-Concurrent disinfection
B:-Terminal disinfection
C:-Precurrent disinfection
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question63:-Dettol belongs to which chemical group of disinfectant
A:-Halogen
B:-Phenol
C:-Quaternary ammonia compound
D:-Alcohol
Correct Answer:- Option-B

Question64:-In order to disinfect sputum, patient may be asked to spit in a sputum cup half filled with 5 %
A:-Bleaching powder
B:-Crude Phenol
C:-Cresol
D:-Formalin
Correct Answer:- Option-C

Question65:-The chemical used for fumigation is
A:-Formaldehyde
B:-Potassium Permanganate
C:-Chlorinated Lime
D:-Bleaching Powder
Correct Answer:- Option-A

Question66:-The incubation period of chicken pox
A:-2-5 days
B:-5-10 days
C:-7-21 days
D:-21-42 days
Correct Answer:- Option-C

Question67:-Subacute sclerosing pan- encephalitis (SSPE) is a complication of
A:-BCG vaccine
B:-Polio vaccine
C:-Pertussis vaccine
D:-Measles vaccine
Correct Answer:- Option-D

Question68:-The formation of a false membrane in the throat is characteristic of
A:-Diphtheria
B:-Pertussis
C:-Meningococcal vaccine
D:-Measles
Correct Answer:- Option-A

Question69:-A 3 month old child presenting with fever , respiratory rate of 60/minute and chest indrawing is classified as having
A:-No pneumonia
B:-Pneumonia
C:-Severe Pneumonia
D:-Very severe pneumonia
Correct Answer:- Option-C

Question70:-The number of sputum samples to be tested to diagnose tuberculosis
A:-One
B:-Two
C:-Three
D:-Four
Correct Answer:- Option-B

Question71:-Any patient treated as Category I Tuberculosis, who has a positive smear at ....months is considered a failure and started on Category II treatment
A:-2 months
B:-3 months
C:-4 months
D:-5 months
Correct Answer:- Option-D

Question72:-......was formerly known as infectious hepatitits
A:-Hepatitis A
B:-Hepatitis B
C:-Hepatitis C
D:-Hepatitis E
Correct Answer:- Option-A

Question73:-...........% of children in the age group of 0-59 months are underweight in India
A:-20%
B:-40%
C:-60%
D:-80%
Correct Answer:- Option-B

Question74:-Which of the following about zinc supplementation for acute diarrhoea is wrong
A:-It reduces duration of episode
B:-It reduces the severity of episode
C:-It reduces the incidence of diarrhoea in the following 2-3 months
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question75:-Prophylactic platelet transfusion is recommended in Dengue when the platelet count is below
A:-10000/cubic mm
B:-20000/cubic mm
C:-40000/cubic mm
D:-50000/cubic mm
Correct Answer:- Option-A

Question76:-The main vector for rural and peri- urban malaria in India is
A:-Anopheles stephensi
B:-Anopheles culicifacies
C:-Anopheles dirus
D:-Anopheles sundaicus
Correct Answer:- Option-B

Question77:-Which of the following is not used in the treatment of malaria
A:-Quinine
B:-Chloroquine
C:-Primaquine
D:-Ethambutol
Correct Answer:- Option-D

Question78:-Which of the following drugs is used in mass administration for interruption of transmission of filariasis in India
A:-Diethyl carbamazine
B:-chloroquine
C:-Albendazole
D:-Ivermectin
Correct Answer:- Option-A

Question79:-.............is a tick borne disease
A:-scrub typhus
B:-Kyasanur forest disease
C:-West Nile fever
D:-Sandfly fever
Correct Answer:- Option-B

Question80:-Te mode of transmission of Q fever is
A:-Vector borne
B:-Water borne
C:-Air borne
D:-Direct
Correct Answer:- Option-C

Question81:-In stage 2 hypertension the systolic blood pressure is above
A:-180
B:-160
C:-140
D:-120
Correct Answer:- Option-B

Question82:-Which of the following is not a modifiable risk factor for hypertension
A:-obesity
B:-increased salt intake
C:-physical inactivity
D:-increasing age
Correct Answer:- Option-D

Question83:-The most common cancer among males in India is
A:-oral cancer
B:-Lung cancer
C:-prostate cancer
D:-Colo rectal cancer
Correct Answer:- Option-B

Question84:-Insulin resistance syndrome is not characterised by
A:-hypoglycaemia
B:-hypertension
C:-hyperinsulinaemia
D:-dyslipidaemia
Correct Answer:- Option-A

Question85:-The dose of Vitamin A administered to children above one year according to the Vitamin A prophylaxis programme is
A:-50000 IU
B:-100000 IU
C:-150000 IU
D:-200000 IU
Correct Answer:- Option-D

Question86:-The national antimalaria programme was renamed as National Vector Borne Disease Control Programme in the year
A:-1999
B:-2002
C:-2005
D:-2010
Correct Answer:- Option-B

Question87:-The aim of the national leprosy eradication programme of eliminating leprosy is achieved when the case load is
A:-<1/1000
B:-<1/10000
C:-<1/100000
D:-<1/1000000
Correct Answer:- Option-B

Question88:-The diseases targeted under the vision 2020 in India ; include the following, except
A:-Refractive errors
B:-Glaucoma
C:-diabetic retinopathy
D:-Oncocerciasis
Correct Answer:- Option-D

Question89:-If a child has not received DPT 1,2,3 according to the schedule in Universal immunisation programme, upto what age can the vaccine be given
A:-5 years
B:-6 years
C:-7 years
D:-do not give the vaccine
Correct Answer:- Option-C

Question90:-The general norm for selection of ASHA is; one ASHA for a population of
A:-2000
B:-1000
C:-500
D:-200
Correct Answer:- Option-B

Question91:-The indicator for prevalence of contraceptive use is
A:-Net reproduction rate
B:-Pearl index
C:-Couple protection rate
D:-General Fertility rate
Correct Answer:- Option-C

Question93:-Babies born before the end of ... weeks is termed preterm
A:-34 weeks
B:-37 weeks
C:-40 weeks
D:-42 weeks
Correct Answer:- Option-B

Question94:-The denominator in the calculation of still birth rate is
A:-Live births
B:-Live births + still births > 1000g
C:-Mid year female population in the age group of 15-49 years
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question95:-The sociopersonal development milestone for a child to be achieved by 9-10 months
A:-smiling at mother
B:-recognising mother
C:-increasing range of sounds
D:-stranger anxiety
Correct Answer:- Option-D

Question96:-The richest source of Vitamin C is
A:-Amla
B:-Lime
C:-Orange
D:-Tomato
Correct Answer:- Option-A

Question97:-The recommendation of intake of visible fat/day for a sedentary adult man is
A:-10 g
B:-15 g
C:-20 g
D:-25 g
Correct Answer:- Option-D

Question98:-Which of the following is not a temporary social group
A:-crowd
B:-band
C:-mob
D:-herd
Correct Answer:- Option-B

Question99:-The orthotoluidine arsenite test is used to
A:-determine free chlorine
B:-determine combined chlorine
C:-determine free and combined chlorine together
D:-determine free and combined chlorine separately
Correct Answer:- Option-D

Question100:-According to rural housing standards cattle shed should be at least -----feet away from dwelling houses
A:-25
B:-50
C:-75
D:-100
Correct Answer:- Option-A

Previous4/8Next

Tags

KPSC Exam Question Paper with answers,Kerala PSC Junior Health Inspector Online Exam 2015,KPSC Previous Question Papers,Download Kerala PSC Junior Health Inspector Questions,Kerala PSC 'Junior Health Inspector' Online Exam 2015 Question Code:14/2015/OL,KPSC Junior Health Inspector Exam Question 142015OL,Junior Health Inspector Kerala PSC Exams, Kerala Public Service Commission (KPSC) 'Junior Health Inspector' Online Exam Question Paper for the year 2015 with answer keys for the Question Paper Code:14/2015/OL,Kerala PSC 'Junior Health Inspector' Online Exam 2015 Question Code:14/2015/OL-Junior Health Inspector Kerala PSC Exams

Home Privacy Policy Terms of use Disclaimer Contact us

©Copy Right 2021 study4sure.com