Study for Sure with us - Sample Question Papers and Study Notes of PSC and Other Exams


Exams »Kerala PSC Sample Questions »Nurse »KPSC Staff Nurse Grade II Exam 2015 Code 62015OL

Kerala PSC Staff Nurse Grade II Exam 2015 Question Code 6/2015/OL

Submitted By Asha Manoj on 5 January 2019

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 6/2015/OL
Category Code: 102/2012
Exam: Staff Nurse Gr II in Health Services
Medium of Question: English
Date of Test 23-04-2015
Alphacode A

Question1:-In which district the famous Mathikettan Shola National Park is situated ?
A:-Wayanad
B:-Idukki
C:-Palakkad
D:-Pathanamthitta
Correct Answer:- Option-B
Question2:-Who is the present Prime Minister of Bhuttan?
A:-Tshering Tobgay
B:-Jigme Thinley
C:-Sangay Ngedup
D:-Khandu Wangchak
Correct Answer:- Option-A
Question3:-Name the organization that Vakkom Abdul Khader Moulavi set up at Nilakkamukku in 1918
A:-Muslim Taluk Samajam
B:-Islam Dharma Paripalana Sangam
C:-Hadiyyul Islam Sangam
D:-Vakkom Taluk Samajam
Correct Answer:- Option-B
Question4:-Manan Chandra is related with which game ?
A:-Chess
B:-Snooker
C:-Shooting
D:-Swimming
Correct Answer:- Option-B
Question5:-The social reformer who got Padma Bhushan in 1966 ?
A:-Sahodaran Ayyappan
B:-Poikayil Yohannan
C:-Mannathu Padmanabhan
D:-V.T.Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-C
Question6:-Julian Assange is a national of ___
A:-America
B:-Swedan
C:-Australia
D:-England
Correct Answer:- Option-C
Question7:-Who was the first General Secretary of SNDP Yogam ?
A:-Kumaranasan
B:-Sri Narayana Guru
C:-Dr.Palpu
D:-Sahodaran Ayyappan
Correct Answer:- Option-A
Question8:-Who among the following wrote Tuhfat-ul-Muwahhidin ?
A:-Sir Sayyid Ahmed Khan
B:-Iswara Chandra Vidhyasagar
C:-Moulana Abul Kalam Azad
D:-Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer:- Option-D
Question9:-Who founded the Servants of India Society in 1905?
A:-M.G.Ranade
B:-Bal Gangadar Tilak
C:-Dadabai Navroji
D:-Gopala Krishna Gokhale
Correct Answer:- Option-D
Question10:-The person who is known as 'Deshabandhu'?
A:-C.F.Andrews
B:-C.R.Das
C:-Motilal Nehru
D:-W.C.Banerjee
Correct Answer:- Option-B
Question11:-Name the waterbody that separates Andaman from Nicobar
A:-Palk Strait
B:-Ram Sethu
C:-Ten Degree Channel
D:-Nine Degree Channel
Correct Answer:- Option-C
Question12:-All India Soil and Land Use Survey (SLUSI) was established in __
A:-1955
B:-1952
C:-1949
D:-1958
Correct Answer:- Option-D
Question13:-ITCZ refers to which one of the following ?
A:-Internal Tropical Coverage Zone
B:-Inter Tropical Circulation Zone
C:-Internal Tropical Cyclone Zone
D:-Inter Tropical Convergence Zone
Correct Answer:- Option-D
Question14:-In which state the Industrial District Jalpaiguri situated ?
A:-Bihar
B:-Jharkhand
C:-West Bengal
D:-Uttar Pradesh
Correct Answer:- Option-C
Question15:-The river which is known as Tsangpo in Southern Tibet ?
A:-Brahmaputra
B:-Indus
C:-Yangtze
D:-Mekong
Correct Answer:- Option-A
Question16:-Who was the founder of Dhaka Anushilan Samithi ?
A:-Lala Hardayal
B:-Pulin Das
C:-Vanchi Iyar
D:-Bhupendra Dutta
Correct Answer:- Option-B
Question17:-Sadhu Jana Paripalana Sangam was established in the year
A:-1903
B:-1905
C:-1909
D:-1907
Correct Answer:- Option-D
Question18:-Who wrote the book 'Mokshapradeepam' ?
A:-Chattambi Swamikal
B:-Vaikunda Swamikal
C:-Brahmananda Sivayogi
D:-Kumara Guru
Correct Answer:- Option-C
Question19:-Who won 2014 Nobel Prize in Economics ?
A:-Jean Tirole
B:-Patric Modiano
C:-Eric Betzig
D:-Alvin E. Roth
Correct Answer:- Option-A
Question20:-Name the innovation from India that has been listed among the 25 best innovations of 2014 by the Time Magazine
A:-Mangalyaan
B:-Tata Ace
C:-Brahmos
D:-Telegram App.
Correct Answer:- Option-A
Question21:-The electric field inside a uniformly charged thin spherical shell is
A:-1
B:-0
C:-infinity
D:-10
Correct Answer:- Option-B
Question22:-Which is more elastic?
A:-Glass
B:-Concrete
C:-Steel
D:-Rubber
Correct Answer:- Option-C
Question23:-A liquid drop is spherical in shape due to
A:-Viscosity
B:-Capillarity
C:-Buoyancy
D:-Surface Tension
Correct Answer:- Option-D
Question24:-When a stone is thrown vertically above,the acceleration at the top is
A:-g
B:-0
C:--g
D:-0.5g
Correct Answer:- Option-A
Question25:-When temperature increases, the electrical conductivity of a semiconductor
A:-Increases
B:-Decreases
C:-First increases and then decreases
D:-No change
Correct Answer:- Option-A
Question26:-Ascorbic acid is the chemical name of
A:-Vitamin A
B:-Vitamin B
C:-Vitamin C
D:-Vitamin D
Correct Answer:- Option-C
Question27:-Heamoglobin is a coordination compound in which the central metal atom is
A:-Sodium
B:-Magnesium
C:-Manganese
D:-Iron
Correct Answer:- Option-D
Question28:-Which of the following will have highest boiling point
A:-2-methylbutane
B:-n-heptane
C:-n-hexane
D:-2,2-dimethylbutane
Correct Answer:- Option-B
Question29:-The shape of ammonia molecule is
A:-tetrahedral
B:-linear
C:-pyramidal
D:-planar
Correct Answer:- Option-C
Question30:-According to Lewis concept acid is
A:-Proton donor
B:-Proton acceptor
C:-Electron pair donor
D:-Electron pair acceptor
Correct Answer:- Option-D
Question31:-The common mushrooms that erupt out from soil during rainy season is referred to as
A:-Ascocarp
B:-Basidiocarp
C:-Mesocarp
D:-Epicarp
Correct Answer:- Option-B
Question32:-Flowering response of plants towards the period of light exposure is termed as
A:-Phototropism
B:-Photoperiod
C:-Photoperiodism
D:-Photorespiration
Correct Answer:- Option-C
Question33:-Unicellular green alga in the following which is used as single cell protein (SCP) is
A:-Chlamydomonas
B:-Chara
C:-Gonyaulax
D:-Chlorella
Correct Answer:- Option-D
Question34:-Arrangement of Floral leaves in the bud condition of a flower is termed as
A:-Aestivation
B:-Phyllotaxy
C:-Veination
D:-Placentation
Correct Answer:- Option-A
Question35:-The colourless plastids in green plants that store starch is
A:-Elaioplast
B:-Aleuroneplast
C:-Amyloplast
D:-Proteinoplast
Correct Answer:- Option-C
Question36:-Give an example for insitu biodiversity conservation?
A:-Zoological parks
B:-Botanical gardens
C:-National parks
D:-Museums
Correct Answer:- Option-C
Question37:-Which is a widely used diagnostic test for AIDS?
A:-Biopsy
B:-X-ray
C:-Widal test
D:-ELISA
Correct Answer:- Option-D
Question38:-Identify the name of an organism which shows bioluminescence from the following?
A:-Ctenoplana
B:-Spongilla
C:-Liver fluke
D:-Asterias
Correct Answer:- Option-A
Question39:-Name an important protein digesting enzyme present in the gastric juice of human being?
A:-Trypsin
B:-Pepsin
C:-Chymotrypsin
D:-Aminopeptidase
Correct Answer:- Option-B
Question40:-Which is the initiation codon for protein synthesis in higher organisms?
A:-AUG
B:-UAG
C:-UGA
D:-UAA
Correct Answer:- Option-A
Question41:-The term 'nursing process' was first used by
A:-Virginia Henderson
B:-Lydia Hall
C:-Dorothea Orem
D:-Florence Nightingale
Correct Answer:- Option-B
Question42:-The measurement of obstetrical conjugate
A:-8.5cm
B:-9.5cm
C:-10.5cm
D:-11.5cm
Correct Answer:- Option-C
Question43:- The assessment finding indicating successful potassium replacement for treatment of hypokalemia
A:-Increasing muscle strength
B:-Decreasing serum glucose
C:-Improving vision
D:-Increasing blood pressure
Correct Answer:- Option-A
Question44:-Assessment of gestational age at birth is done using
A:-New Ballard score
B:-APGAR score
C:-Bhakoo score
D:-Downe score
Correct Answer:- Option-A
Question46:- Carelessness or negligence by a professional person
A:-Misuse
B:-Malpractice
C:-Assault
D:-Battery
Correct Answer:- Option-B
Question47:-A sleep disorder where undesirable behaviour occur during sleep
A:-Insomnia
B:-Narcolepsy
C:-Hypersomnia
D:-Parasomnia
Correct Answer:- Option-D
Question48:-The best time to initiate folic acid in order to prevent congenital malformations
A:-During first trimester
B:-During second trimester
C:-Before conception
D:-Third trimester
Correct Answer:- Option-C
Question49:-The last cardinal movement of fetal head during normal labour
A:-Internal rotation
B:-Engagement
C:-Extension
D:-External rotation
Correct Answer:- Option-D
Question50:-Isotonic solution
A:-0.9%Sodium Chloride
B:-0.45% Sodium Chloride
C:-10 %Dextrose
D:-25% Dextrose
Correct Answer:- Option-A
Question51:-Pentavalent vaccine prevents
A:-Diphtheria, Tetanus, Hepatitis B, Typhoid, Haemophilus influenza B
B:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatitis B, Tetanus
C:-Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Haemophilus influenza B
D:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatits B, Tetanus
Correct Answer:- Option-C
Question52:-The acceptable range of normal adult body mass index
A:-15.3-21.6 kg/m2
B:-18.5-24.9 kg/m2
C:-23.2-28.5 kg/m2
D:-25.0-30.5kg/m2
Correct Answer:- Option-B
Question53:-The process of securing applicants to fill vacant posts
A:-Recruitment
B:-Assignment
C:-Delegation
D:-Orientation
Correct Answer:- Option-A
Question54:-High flow oxygen therapy is contraindicated in COPD patients because they have
A:-High PaO2
B:-High PaCO2
C:-Low PaCO2
D:-Low HCO3
Correct Answer:- Option-B
Question55:-The characteristic feature of Braxton-Hicks contraction
A:-Fundal dominance
B:-Retraction
C:-Absence of pain
D:-Cervical dilatation
Correct Answer:- Option-C
Question56:-Strawberry tongue is characteristic of
A:-Tetanus
B:-Leptospirosis
C:-Tuberculosis
D:-Kawasaki disease
Correct Answer:- Option-D
Question57:-Typical finding in anaphylactic shock
A:-Anuria
B:-Tachycardia
C:-Wheeze
D:-Hypertension
Correct Answer:- Option-C
Question58:-The year in which National Rural Health Mission was launched
A:-2005
B:-2000
C:-2003
D:-2008
Correct Answer:- Option-A
Question59:-The process of influencing people to accomplish goals is
A:-Direction
B:-Delegation
C:-Leadership
D:-Human relations
Correct Answer:- Option-C
Question60:-“Arranging the working environment so as to increase the efficiency and wellbeing of the employees” follow the principle of
A:-Economics
B:-Politics
C:-Sociology
D:-Ergonomics
Correct Answer:- Option-D
Question61:-World Breast Feeding week is celebrated in the first week of
A:-January
B:-April
C:-August
D:-December
Correct Answer:- Option-C
Question62:-The basic unit of society is
A:-Individual
B:-Family
C:-Group
D:-Community
Correct Answer:- Option-B
Question63:- The three domains of educational objectives according to Bloom’s Taxonomy of Educational objectives
A:-Cognitive, Affective, Psychomotor
B:- Behavioural, Mechanical, Emotional
C:- Psychomotor, Behavioural, Comparative
D:- Affective, Descriptive, Comprehensive
Correct Answer:- Option-A
Question64:-A code of accepted behaviour based on morals
A:-Ethics
B:-Conduct
C:-Standard
D:-Etiquette
Correct Answer:- Option-D
Question65:-The statement of predicted relationship between two or more variables
A:-Assumption
B:-Hypothesis
C:-Theory
D:-Construct
Correct Answer:- Option-B
Question66:-A condition of generalised ill health and malnutrition marked by weakness and emaciation
A:-Anorexia
B:-Cachexia
C:-Obesity
D:-Bulimia
Correct Answer:- Option-B
Question67:-The reference value for a glucose challenge test
A:-130-140 mg/dl
B:-110-120 mg/dl
C:-150-160 mg/dl
D:- 170-180 mg/dl
Correct Answer:- Option-A
Question68:-According to WHO Analgesic Ladder, use of adjuvant is indicated for the management of
A:-Mild pain
B:-Mild to moderate pain
C:-Moderate to severe pain
D:-All levels of pain
Correct Answer:- Option-D
Question69:-Cretinism is caused by the congenital deficiency of
A:-Thyroid hormone
B:-Parathormone
C:-Antidiuretic hormone
D:-Adrenaline
Correct Answer:- Option-A
Question70:-Bangalore method is a method of
A:-Excreta disposal
B:-Waste disposal
C:-Water purification
D:-Vector control
Correct Answer:- Option-B
Question71:-The behavioural objective model of curriculum was developed by
A:-Ralph Tylor
B:-Lawrence Stenhouse
C:-John Dewey
D:-Hayward Joyce
Correct Answer:- Option-A
Question72:- The president of Indian Nursing Council (INC) is
A:-Nominated by state government
B:-Elected by state nursing councils
C:-Elected by registered nurses
D:-Nominated by central government
Correct Answer:- Option-D
Question73:-The characteristic feature of experimental research design
A:-Sample
B:-Data
C:-Control
D:- Variable
Correct Answer:- Option-C
Question74:-The form of medication which is in liquid suspension, applied externally to protect skin is
A:-Pill
B:-Lotion
C:-Liniment
D:- Paste
Correct Answer:- Option-B
Question75:-Significant proteinuria in pregnancy
A:-=150 mg/24 hrs
B:-=200 mg/24 hrs
C:-=250 mg/24 hrs
D:-=300 mg/24 hrs
Correct Answer:- Option-D
Question76:-The most common cancer associated with AIDS
A:-Hodgkin’s Lymphoma
B:-Ewing sarcoma
C:-Kaposi sarcoma
D:-Small cell carcinoma
Correct Answer:- Option-C
Question77:-The position contraindicated for a child after cleft lip surgery is
A:-Supine position
B:-Prone position
C:-Right lateral position
D:-Left lateral position
Correct Answer:- Option-B
Question78:-Hardness of water is caused by
A:-Sodium Sulphate
B:-Magnesium Chloride
C:-Calcium bicarbonate
D:-Potassium Chloride
Correct Answer:- Option-C
Question79:-An example for a higher order cognitive question
A:-Analysis
B:-Comprehension
C:-Recall
D:-Application
Correct Answer:- Option-A
Question80:-The International Council of Nurses (ICN) was established by
A:-Ruther Gullick
B:-Evan Sullivan
C:-George McFarland
D:-Bedford Fenwick
Correct Answer:- Option-D
Question81:-The thermoregulatory centre is located at
A:-Pituitary
B:-Pons
C:-Medulla
D:-Hypothalamus
Correct Answer:- Option-D
Question82:-Electra complex is
A:- A male child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
B:- A female child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
C:-A female child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
D:-A male child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
Correct Answer:- Option-C
Question83:-The technique of physical examination which uses the sense of touch
A:-Auscultation
B:-Percussion
C:-Palpation
D:-Inspection
Correct Answer:- Option-C
Question84:-An obstetric emergency
A:-HELLP syndrome
B:-Gilbert syndrome
C:-Down syndrome
D:-Conn syndrome
Correct Answer:- Option-A
Question85:-WHO recently declared India to be free of which communicable disease
A:-Chicken pox
B:-Tetanus
C:-Measles
D:-Polio myelitis
Correct Answer:- Option-D
Question86:-The type of mosquito transmitting Japanese Encephalitis
A:-Aedes
B:-Culex
C:-Anopheles
D:- Mansonia
Correct Answer:- Option-B
Question87:-A learner centered method of teaching learning process
A:-Demonstration
B:-Lecture
C:-Bedside clinic
D:- Project
Correct Answer:- Option-D
Question88:- Among the functions of management, the function which deals with measurement and correction of performance of persons against standard is
A:-Organising
B:-Controlling
C:-Directing
D:-Co-ordinating
Correct Answer:- Option-B
Question89:-The mode of human to human transmission of Ebola Virus Disease
A:-Airborne
B:-Waterborne
C:-Vectorborne
D:-Direct contact
Correct Answer:- Option-D
Question90:-The mental mechanism where there is finding of a logical reason for the things one wants to do
A:-Rationalisation
B:-Introjection
C:-Projection
D:-Transference
Correct Answer:- Option-A
Question91:-The earliest manifestation of hepatic encephalopathy
A:-Flapping tremor
B:-Fetor hepaticus
C:-Spider angioma
D:-Confusion
Correct Answer:- Option-D
Question92:-The Govt. of India recommended dosage of elemental iron during pregnancy
A:-50 mg/day
B:-100 mg/day
C:-150 mg/day
D:-200 mg/day
Correct Answer:- Option-B
Question93:-The highest level of learning
A:-Concept Learning
B:-Chaining
C:-Problem Solving
D:-Verbal Association
Correct Answer:- Option-C
Question94:-The Biomedical Waste (Management and Handling) Rule came in to enforcement in India in
A:-1965
B:-1980
C:-1998
D:-2010
Correct Answer:- Option-C
Question95:-A teaching method employed to develop proficiency in a particular teaching skill
A:-Micro Teaching
B:-Role Playing
C:-Demonstration
D:-Simulation
Correct Answer:- Option-A
Question96:-The most frequently occurring value among a given set of data
A:-Mean
B:-Mode
C:-Median
D:-Range
Correct Answer:- Option-B
Question97:-The type of personality where the person has alternating periods of elation and depression
A:-Hypomaniac
B:-Melancholic
C:-Melancholic
D:- Cyclothymic
Correct Answer:- Option-D
Question98:-The antidote for magnesium sulphate in eclampsia
A:-Calcium Gluconate
B:-Sodium Chloride
C:-Calcium Carbonate
D:-Sodium Bicarbonate
Correct Answer:- Option-A
Question99:-Intermittent claudication is the typical feature of
A:-Coronary Artery Disease
B:-Peripheral Vascular Disease
C:-Interstitial Lung Disease
D:- Renal Parenchymal Disease
Correct Answer:- Option-B
Question100:-In the internationally accepted four colour code system of Triage, red colour indicates the type of patient who is
A:-Dead
B:-Medium Priority
C:-High Priority
D:-Ambulatory
Correct Answer:- Option-C

Previous29/31Next

Tags

Staff Nurse Grade II Exam Question Paper with answers,KPSC Staff Nurse Grade II Exam 2015,KPSC Previous Question Papers,Download Staff Nurse Grade II Questions,Kerala PSC Staff Nurse Grade II Exam 2015 Question Code 6/2015/OL,KPSC Staff Nurse Grade II Exam 2015 Code 62015OL,Nurse Kerala PSC Sample Questions, Staff Nurse Gr II in Health Services-KPSC Exam Question Paper for the year 2015 with answer keys for the Question Paper Code 6/2015/OL,Kerala PSC Staff Nurse Grade II Exam 2015 Question Code 6/2015/OL-Nurse Kerala PSC Sample Questions

Home Privacy Policy Terms of use Disclaimer Contact us

©Copy Right 2021 study4sure.com